E.ON nu vrea să închidă gazoductul Nord Stream 1, care aprovizionează Europa cu gaze din Rusia

E.ON, cel mai mare operator european de reţele energetice, a respins solicitările de a închide gazoductul Nord Stream 1, ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Pe de altă parter, OMV, investitor în Nord Stream 2, alături de Gazprom, a convocat, azi, o ședință de criză.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina. Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut închiderea Nord Stream 1, care transportă gaze ruseşti spre Germania din 2011, potrivit publicaţiei Rheinische Post, citată de Agerpres.

E.ON, care deţine o participaţie de 15,5% în Nord Stream 1, susţine că proiectul “este complet diferit de actualele discuţii privind Nord Stream 2”.

“Nord Stream 1 a fost aprobat şi este un gazoduct complet operaţional. Capacitatea sa a fost utilizată complet în ultimii doi ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei germane.

Printre investitorii în Nord Stream 1 se află Gazprom, companiile germane Wintershall DEA, PEG Infrastruktur E.ON, firma olandeză Gasunie şi cea franceză, Engie.

Șeful E.ON: Germania are nevoie de gaz din Rusia. Punct

Directorul executiv şi preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, a declarat încă de acum trei săptămâni, că Germania trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie.

“Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune”, a declarat, la începutul lunii, Leonhard Birnbaum.

OMV e investitor în Nord Stream 2 și a convocat azi o ședință de criză

OMV organizează, azi, o întâlnire a echipei de criză, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului energetic austriac, transmite Reuters.

Decizia vine după ce rivala mai mare, BP, a anunţat că va renunţa la participaţia sa de 19,75% la gigantul rus Rosneft, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Când a fost întrebat cum ar putea arăta viitorul OMV în Rusia, ţinând cont de decizia BP, care ar putea duce la deprecieri de active de până la 25 miliarde de dolari, purtătorul de cuvânt al OMV a spus „următoarea întâlnire a echipei de criză este programată luni”.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

OMV este una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectul de infrastructură condus de Gazprom.

De asemenea, OMV deţine aproape 25% din zăcământul rusesc de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul original Nord Stream către Germania şi adaugă 100,000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV.

OMV, unde statul austriac deţine o participaţie de aproximativ 32%, a investit aproximativ 730 milioane de euro (813,95 milioane de dolari) în proiectul Nord Stream 2. Alţi investiori financiari în Nord Stream 2 sunt Shell, Engie, Uniper şi Wintershall DEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...