E sezonul căpușelor! La Spitalul ”Mavromati” din Botoșani, peste 90 de persoane cu înțepături de căpușe!  

La Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani, în două săptămâni, s-au prezentat peste 90 de persoane, din care 40 de copii cu vârste între 3 și 10 ani, cu înțepături de căpușe.

„În intervalul 1 aprilie – 16 mai 2023, un număr de peste 90 de persoane au fost înţepate de căpuşe, din care 40 copii cu vârste cuprinse între un an şi 17 ani, dar şi 50 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 ani şi 90 de ani”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Mavromati”.

Acesta atrage atenția că  „îndepărtarea căpuşei nu este o intervenţie foarte uşoară pentru că este esenţial sa fie smuls şi capul căpuşei, iar în cabinetele medicale există personal medical specializat şi instrumente speciale pentru această intervenţie”.

Recomandări

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Matei Balș”, subliniază că este foarte important ca, în cel mai scurt timp să fie descoperită căpușa. Pentru aceasta, mai ales în cazul copiilor, trebuie efectuată o identificare atentă, deoarece căpușa poate fi pe scalp, între degete etc. Apoi, trebuie extrasă. Dar pentru aceasta trebuie să fim siguri că o putem face corect și rapid. Dacă nu avem abilitatea necesară, trebuie să mergem la un cabinet medical.

Medicul Marinescu spune că în aceste cazuri trebuie acționat cu calm și să reținem că nu toate înțepăturile de căpușă se finalizează cu boala Lyme.

De asemenea,  medicul recomandă prevenția: când mergem în parcuri, păduri etc., să folosim spray-uri și să fim îmbrăcați cu haine care să acopere cea mai mare parte a corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...