ECDC: Ne putem aştepta la mai multe cazuri şi posibil la decese din cauza bolilor transmise de țânțari

Publicat: 29 iun. 2023, 11:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
ECDC: Ne putem aştepta la mai multe cazuri şi posibil la decese din cauza bolilor transmise de țânțari
febra dengue Paris Jocurile Olimpice

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor  (ECDC) avertizează că a crescut riscul de boli transmise de țânțari, inclusiv de febra dengue, zika, chikungunya și virusul West Nile. Medicii subliniază că acest risc este mai mare pentru persoanele cun vârste peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

 „Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta la mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

Oficialul ECDC a precizat că ”eforturile trebuie să se concentreze pe modalitățile de control al populațiilor de țânțari, prin sporirea supravegherii și impunera măsurilor de protecție personală”.

Semne de alarmă

Sunt cinci semne care fac necesară prezentare la medic:

  • Febră
  • Durere de cap puternică
  • Văsături
  • Stare generală alterată
  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie).

Aceste semne pot apărea la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

”Este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătăţeşte cam după 7 – 10 zile”, spune  dr.Tudor Ciuhodaru.

Pe pagina sa Facebook, dr. Ciuhodaru mai notează că prevenția rămâne cea mai bună alternativă și în acest sens recomandă:

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).

Malarie, după două decenii

Recent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a anunțat depistarea a cinci cazuri de malarie în Florida și Texas.

Sunt primele cazuri de malarie depistate în ultimii 20 de ani.

Malaria este provocată de cinci specii de paraziți și este transmisă în urma înțepăturii femelelor țânțarului anofel.