Eclipsa de Lună sângerie: Când e și ce eveniment important o eclipsează!

Un fenomen astronomic semnificativ se va petrece curând: Eclipsa de Lună sângerie. Remarcabil e faptul că atunci când se va produce această eclipsă va fi un eveniment de importanță majoră.

În dimineața zilei scrutinului parlamentar din 8 noiembrie, hotărâtor pentru stabilirea viitoarei componențe a Congresului SUA și, implicit, pentru viitoarele decizii la nivel planetar, cei care se vor trezi devreme vor avea ocazia să asiste la prima eclipsă de Lună sângerie!

În SUA, eclipsa din dimineața zilei de marți 8 noiembrie, din acest an, favorizează jumătatea vestică a Americii de Nord și Insulele Hawaii. În aceste regiuni, Luna va apărea aproape direct deasupra capului, la mijlocul eclipsei. De-a lungul coastei atlantice, Luna va apune în timp ce începe să iasă din eclipsa totală.

Aceasta va fi cea de-a patra și ultima eclipsă de Lună dintr-o serie care, în mod surprinzător, a apărut la intervale de jumătate de an, începând cu luna mai a anului trecut și până în acest an.

Eclipsa de Lună sângerie: 2,7 miliarde de oameni vor avea ocazia să o vadă

Trei dintre aceste eclipse sunt totale. Una dintre ele, eclipsa din 19 noiembrie 2021, a fost parțială – toată Luna, cu excepția a aproximativ două procente, s-a scufundat în umbra întunecată a Pământului.

Dacă evenimentul din noiembrie, anul trecut, ar fi fost o eclipsă totală, ar fi fost vorba despre un ciclu cunoscut sub numele de tetradă de eclipse lunare. Pentru Asia Centrală și de Est, Indonezia, Noua Zeelandă și Australia, eclipsa va avea loc marți seară, în timp ce Luna se va ridica.

Site-ul Space.com estimează că, în total,  2,7 miliarde de oameni vor avea ocazia – dacă vremea o va permite – să se bucure de o priveliște fascinantă a acestui spectacol lunar. În alte părți ale lumii, fie vor fi vizibile doar fazele parțiale ale eclipsei, fie eclipsa va avea loc când va fi ziuă și luna nu se va afla deasupra orizontului local.

Etapele eclipsei de Lună 

Prima etapă începe atunci când marginea anterioară a Lunii intră în marginea exterioară palidă a umbrei Pământului, numită penumbră. Umbra este însă atât de slabă, încât majoritatea oamenilor nu vor observa nimic, până când aproximativ 70% din discul lunar este scufundat în penumbră. 

A doua etapă este eclipsa parțială. Aceasta începe mult mai pregnant atunci când marginea anterioară stângă a Lunii intră în umbră, umbra interioară a Pământului, unde nu ajunge lumina directă a Soarelui.

La circa o oră de la eclipsa parțială, doar o ultimă fărâmă luminoasă de Lună rămâne în afara umbrei. Restul Lunii prezintă o strălucire roșiatică.

Și cea de-a treia etapă: eclipsa totală, care începe atunci când ultima margine a Lunii alunecă în umbră. Deși aici Soarele este complet ascuns, este posibil ca Luna să strălucească într-o nuanță de roșu sau portocaliu. Aceste nuanțe sunt provocate de lumina solară care se scurge și se curbează prin atmosfera Pământului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...