Eclipsă totală de Lună pe 8 noiembrie! Ce e de făcut

Publicat: 06 nov. 2022, 12:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Eclipsă totală de Lună pe 8 noiembrie! Ce e de făcut

O eclipsă totală de Lună plină va avea loc marți, 8 noiembrie. Este momentul în care, potrivit specialiștilor, astrul nopții va trece chiar prin mijlocul umbrei Pământului. Ce e de făcut ca să o puteți urmări eclipsa?

În România nu se poate face nimic, deoarece din păcate nu va fi vizibilă. Aceasta deoarece la ora la care începe eclipsa, Luna se află sub linia orizontului. În schimb, poate fi urmărită din anumite regiuni din America de Nord și Asia.

Eclipsa va începe pe data de 8 noiembrie la ora 10 și 2 minute, ora Bucureștiului, și se va încheia la ora 15 și 56 de minute.

Eclipsă totală de Lună pe 8 noiembrie

Este cea de-a doua eclipsă din acest sezon, iar următoarea eclipsă totală de Lună va fi abia pe 14 martie 2025. Între timp, se va mai produce o eclipsă de Lună în penumbra Pământului pe data de 5 mai 2023.

O eclipsă de Lună se petrece atunci când Luna trece direct prin spatele Pământului, exact prin umbra sau penumbra sa. Acest eveniment astronomic poate avea loc numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar Pământul se află între Lună și Soare.

Ce este o eclipsă totală de Lună

În timpul unei eclipse totale de Lună, Pământul blochează lumina directă de la Soare, care nu mai ajunge la Lună. Ceea ce ajunge la Lună este lumina refractată de către atmosfera Pământului. Această lumină, de culoare roșiatică, ajunge la Lună și este la rândul ei reflectată de suprafața satelitului natural al Pământului.

Dacă urmărim o eclipsă totală de Lună vom vedea că Luna are atunci o culoare roșiatică, motiv pentru care o eclipsă totală de Lună mai este numită și „Luna sângerie”.

De ce e Luna sângerie 

Dacă vă întrebați de ce Luna are această culoare sângerie, explicația este următoarea. Atmosfera Pământului împrăștie mai mult lumina albastră, în vreme ce lumina roșie trece mai ușor prin atmosferă, ajungând până la Lună.

Spre deosebire de o eclipsă de Soare, care poate fi văzută doar dintr-o arie relativ redusă de pe Terra, o eclipsă de Lună poate fi văzută de orinde de pe partea întunecată a Pământului (unde este noapte).