Economia americană, sub presiunea dobânzilor prea mari la creditele ipotecare

Publicat: 05 iun. 2024, 06:50, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Economia americană, sub presiunea dobânzilor prea mari la creditele ipotecare

Ratele în creștere la creditele ipotecare, în SUA, afecteze milioane de oameni, care achită tot mai greu creditele contractate.

Un chiriaş care spera să cumpere o locuinţă este obligat, acum, să rămână chiriaş pentru totdeauna. De asemenea, un client care a sperat să refinanţeze un credit ipotecar strânge cureaua din toate părţile pentru a ţine pasul cu dobânzile, iar cazurile de acest gen se răspândesc rapid, scrie Bloomberg.

Problema dobânzilor prea mari persistă de mai mult timp în SUA, iar posibilitatea de a deveni proprietar şi de a avea un trai accesibil este tot mai îndepărtată.

Poate mai mult decât orice, dobânzile la creditele ipotecare sunt cel mai important factor care determină mobilitatea economică a unei persoane în SUA. Ele se situează în jurul valorii de 7 la sută, de mai bine de o lună – mai mult decât dublu faţă de cât erau în urmă cu trei ani – şi mulţi credeau că vor scădea, pe măsură ce inflaţia începea să se diminueze, comentează Bloomberg.

Dar creşterea preţurilor a accelerat din nou la începutul anului 2024, iar acum Rezerva Federală menţine ratele la maximul al ultimelor două decenii.

Analiştii avertizează că este foarte posibil ca diferenţele sociale să fie exacerbate de problema dobânzilor, pe măsură ce tot mai mulţi oameni sunt ţinuţi la uşă când vine vorba de cumpărarea unei case, creând o prăpastie mai mare între posesorii unei proprietăți și restul populației.

În timp ce proprietarii de locuințe au câştigat aproape 1.300 de miliarde de dolari din chirii în 2023, chiriaşii s-au trezit cu preţuri şi datorii mai mari.

Cifrele sunt destul de sumbre. Chiriaşii spun că există o probabilitate de 60 la sută, să nu poată deţine niciodată o casă – acesta este cel mai ridicat nivel de când New York Fed a început sondajul, în urmă cu un deceniu.

Doar 16 la sută dintre casele listate pe piața imobiliară, în 2023, au fost accesibile pentru o gospodărie americană tipică, potrivit agenţiei de brokeraj imobiliar Redfin Corp. Şi ca şi cum preţul mediu record de 433.558 de dolari pentru o locuinţă nu era suficient de rău, costurile de asigurare şi impozitele pe proprietate au crescut şi ele, scrie Bloomberg.

Situaţia este atât de gravă, încât toţi, de la economişti de renume până la cei mai importanţi lideri ai ţării – inclusiv preşedintele Joe Biden şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen -, au deplâns faptul că piaţa este „aproape imposibil de acceesat” pentru unii cumpărători de case.

„A deţine o casă este un simbol al statutului. Dar odată ce un simbol devine atât de scump, oamenii încep să îl respingă. Deţinerea unei case devine mai puţin un vis al clasei de mijloc şi mai mult un vis aspiraţional care vine cu o avere peste medie”, comentează economistul-şef al Redfin, Daryl Fairweather.