Economia SUA înregistrează un salt istoric în trimestrul al treilea, o revenire clară în „V”

Economia SUA își revine într-un „V” pronunțat după creșterea de 33.1% din trimestrul al treilea comparativ cu același trimestru din 2019, cea mai mare creștere trimestrială din 1950.

Pandemia de COVID-19 a dus la o scădere de 31,2% în trimestrul al doilea în ritm anualizat, de unde și revenirea puternică din trimestrul al treilea. Cea mai scădere anterioară a fost înregistrată tot în 1950 și s-a cifrat la 16,7%.

Saltul istoric al producției a venit ca urmare a redeschiderii activității din restaurante, mall-uri, cinematografe și alte puncte de desfacere o oprire aproape în mijlocul opririlor de afaceri ale statului.

Dar, deși redeschiderea afacerilor a alimentat o revenire puternică, nu compensează pierderea anterioară, deoarece economia a fost mai mică după scăderea mare. PIB-ul din al treilea trimestru al țării era încă cu aproximativ 4% (ne-anualizat) sub nivelul său pre-virus la sfârșitul anului 2019. PIB nu se așteaptă să revină la nivelul său pre-pandemic până la sfârșitul anului viitor, potrivit PNC Financial Services Group, citat de USA Today.

Și cifrele sunt distorsionate de câștiguri puternice în mai și iunie, când statele au început să permită multor companii să repornească în etape. Acest lucru a ridicat producția economică la un nivel care a împins creșterea medie pentru al treilea trimestru comparativ cu perioada precedentă de trei luni.

Creștere încetinită în ultimele luni

Cu toate acestea, creșterea a încetinit în ultimele luni, pe fondul vârfurilor COVID-19. Douăzeci de state au stabilit recent recorduri pentru cazuri noi într-o săptămână și, potrivit Pantheon Macroeconomics, ponderea americanilor care au testat pozitiv virusul a crescut constant în ultima lună. Aproximativ o duzină de state au restabilit restricțiile comerciale sau au suspendat planurile de a le ușura.

Numărul întreprinderilor mici deschise, al angajaților care lucrează și al orelor înregistrate au fost aproximativ scăzute începând cu luna iulie, potrivit Homebase, care face software-ul de planificare a angajaților.

Unele firme, în special în industriile puternic afectate, cum ar fi călătoriile de afaceri și planificarea evenimentelor, s-au închis definitiv sau au fost reduse, pe fondul unor perspective slabe. Națiunea a recuperat puțin mai mult de jumătate din cele 22,2 milioane de locuri de muncă vărsate în aprilie și mai, în timp ce afacerile s-au redeschis și au adus înapoi muncitori. Dar creșterea locurilor de muncă a încetinit constant din iunie și recuperarea restului locurilor de muncă pierdute este probabil o slogană mai dură, spun economiștii.

Trump iese în câștig după vestea privind creșterea economiei SUA în trimestrul al treilea

Creșterea economică îl ajută pe Donald Trump să se laude în campania prezidențială că a scos economia din criză. Trump oricum merge pe această idee în lupta cu Joe Biden pentru alegerile de săptămâna viitoare.

Din punct de vedere al populației însă creșterea economică nu este simțită de toată lumea. La fel ca în orice economie de piață, cei care se află în păturile superioare sunt mai conectați la evoluția indicatorilor macroeconomice, în timp ce persoanele din păturile defavorizate simt mult mai târziu, efectele benefice ale evoluției economice fiind mult mai întârziate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole