Ecovillas, care folosește energie verde pentru Loft Green Apartments, a semnat contract de furnizare curent din surse convenționale

Publicat: 10 mart. 2021, 15:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Ecovillas, care folosește energie verde pentru Loft Green Apartments, a semnat contract de furnizare curent din surse convenționale

Ecovillas, dezvoltatorul Loft Green Apartments reclamă faptul că o aberație legislativă obligă dezvoltatoriii mobiliari care produc energie verde pentru locatarii propriilor proiecte legislative să semneze contracte pentru energie din surse clasice. Dezvoltatorii cred că „e nevoie de măsuri de sprijin concrete din partea autorităților pentru a încuraja dezvoltarea de ansambluri rezidențiale cu zero emisii de carbon, eficiente energetic. În prezent, nu sunt încurajate aceste construcții care nu poluează, ci din contră, se plătește un un cost tot mai mare la energia electrică din surse regenerabile, ceea ce descurajează total ideea locuințelor prietenoase cu mediul”.

Pompele de căldură folosesc energia regenerabilă a pământului pentru asigurarea încălzirii, răcirii și apei calde, dar au nevoie și de energie electrică pentru a ridica temperatura la nivelul optim. De aceea, inițial, am deci să încheiem un contract de energie din surse regenerabile, deoarece acesta este conceptul pe care ne bazăm. Dar am observat că se plătește un cost cu 30% mai mare față de anul 2018 atunci când am demarat construcția. Iar acest lucru ne dă peste cap toate calculele realizate în ultimi ani cu privire la costul redus plătit de locatari pentru încălzire și apă caldă”, spune Gabriel Focșeneanu, parte a dezvoltatorului Ecovillas.

Lipsa unor măsuri de sprijin din partea autorităților cu privire la încurajarea investiției în aceste sisteme sau anumite măsuri fiscale menite să impulsioneze utilizarea energiei verde pentru acest tip de locuințe nu fac decât să pună barieră în dezvoltarea unor proiecte noi de acest gen. Mai ales că în ultimii ani energia electrică s-a tot scumpit. În prezent diferența de tarif față de anul 2018 este de 30% în plus. În aceeași perioadă, tariful pentru gaz a rămas constant, ceea ce încurajează folosirea centralelor de apartament în defavoarea sistemelor inovative, care nu poluează.

Ecovillas a schimbat contractul de furnizare a energiei electrice, dar bazat pe energie din resurse convenționale

Locatarii din cadrul ansamblului au plătit în lunile octombrie și noiembrie, facturi mai mari pentru încălzire și apă caldă. Iar acest lucru a creat nemulțumiri din partea comunității, care se așteptau la costuri mai mici. LOFT green apartments alege siguranța financiară și confortul propriilor locatari, sperând în îmbunătățirea cât mai rapidă a acestei situații”, spun cei de la Ecovillas.

Astfel, compania a ales un nou contract la energie electrică pentru ca locatarii să plătească un cost mai mic pentru încălzire, apă caldă și răcire. Ecovillas a schimbat contractul de furnizare a energiei electrice pentru blocul 1 care este deja locuit, cu unul mai ieftin de pe piața liberă, bazat însă pe energie electrică provenită din surse convenționale.

Chiar dacă pentru părțile comune de consum aferente locatarilor blocul 1 am ales un contract de energie ieftin, compania noastră a decis ca, pentru șantier să păstreze conceptul proiectului – de a folosi energie 100% verde și vom continua să plătim mai mult pentru curent ce provine din surse regenerabile din fondurile proprii. Considerăm că este foarte important să mergem în continuare în această direcție și sperăm că autoritățile vor lucra la un pachet de măsuri care să sprijine construcțiile care au zero emisii de carbon, sunt eficiente energetic și folosesc materiale sustenabile. Este foarte important să stimulăm acest gen de construcții pentru un viitor sustenabil”, a spus Focșeneanu..

Potrivit Agenției Europene de Mediu, încălzirea clădirilor rezidențiale reprezintă o sursă importantă de poluare cu particule PM 2,5, reprezentând aproximativ 50% din totalul surselor responsabile cu poluare. Uniunea Europeană recomandă încurajarea construcției de locuințe care nu folosesc combustibili fosili pentru încălzire, fiind și norme reglementate în acest sens. Iar construcția clădirilor noi va trebui să se bazeze în viitor pe un model de construcție sustenabil, cu zero emisii de carbon.

Campanii de educare

În ultimul an, compania Ecovillas a demarat mai multe campanii de educare a celor care sunt interesați de achiziția unei locuințe de calitate, cu grijă pentru mediul înconjurător, încurajând cumpărătorii să adopte un stil de viață sustenabil, cu grijă pentru natură.

Scopul companiei anul acesta este să educe locatarii spre reciclarea deșeurilor, spre adoptarea unui stil de viață sănătos și folosirea corectă a locuințelor din bloc eficient energetic.

„Oamenii sunt obișnuiți să lase ferestre deschise cu căldura pornită, ușa de pe casa scării deschisă, unde noi avem căldură, iar aceste acțiuni se transformă în pierderi. Observăm pierderi și la apartamentele care încă nu sunt locuite. Deși blocul 1 este vândut în totalitate, gradul de ocupare este de 60%, iar atunci când va fi locuit în totalitate, costurile lunare se vor regla. Este foarte important și în responsabilitatea fiecărui locatar să utilizeze corect un imobil eficient energetic. De aici, ne-a venit și ideea creării unui manual. Lucrăm la el și la blocurile 2 și 3 vom fi gata pentru a-l preda locatarilor cu scopul de a veni în sprijinul lor, pentru a fi informați cum să reducă consumul și să poată beneficia de costuri reduse la încălzire racire si apă caldă”, a explicat Focșeneanu.

Prima fază a proiectului LOFT green apartments este finalizată și vândută în totalitate, iar faza a 2-a este în construcție, aproximativ 40% dintre cele 110 locuințe ce vor fi livrate anul acesta sunt deja vândute. Proiectul are în total 154 de apartamente și este amplasat în Mogoșoaia, iar prețurile pornesc de la 47.500 de euro + tva 5%.