Eduard Mirițescu este noul șef al Poliției Române

Publicat: 03 sept. 2020, 09:10, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
Eduard Mirițescu este noul șef al Poliției Române

Eduard Miriţescu a condus Poliţia Prahova într-o perioadă tulbure, când procurorii DNA şi ofiţerii DGA solicitau arestări pe bandă rulantă în dosare de corupţie şi chiar de proxenetism în care erau implicaţi o serie de ofiţeri de Poliţie.

Prima facultate absolvită a fost Academia Tehnică Militară Bucureşti/ Facultatea de Electronică şi Informatică, apoi Academia de Studii Economice Bucureşti/ Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune şi Facultatea de Drept şi Administraţie Publică la Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti,. A făcut mai multe studii de masterat la Universitatea Ecologică Bucureşti, Facultatea de Drept şi la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti.

Eduard Miriţescu (59 de ani), proaspătul împuternicit la conducerea Poliţiei Române, după demisia lui Liviu Vasilescu, a condus din februarie 2016 şi până în aprilie 2019 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.  Perioada amintită s-a dovedit una extrem de tulbure, dat fiind că procurorii DNA şi ofiţerii DGA cereau arestări pe bandă rulantă în dosare de corupţie, şi chiar de proxenetism, în care erau implicaţi ofiţeri de poliţie din Prahova. De altfel, Miriţescu a fost numit la conducerea Poliţiei Prahova după ce inspectorul şef Viorel Dosaru a fost arestat preventiv la cererea procurorilor anticorupţie în dosarul în care era inculpat şi Sebastian Ghiţă.  Timp de şase luni, Eduard Miriţescu a condus singur inspectoratul, fără adjuncţi. Tot în acea perioadă, adjunctul IJP Prahova, Adrian Rădulescu, şeful DGA Constantin Ispas şi un ofiţer de la BCCO au fost şi ei cercetaţi de procurorii DNA în dosare de corupţie, respectiv purtare abuzivă, iar imaginea poliţiei cel puţin la nivel de judeţ era puternic afectată. Practic, actualul şef al Poliţiei Române a preluat conducerea Inspectoratului Prahova într-un moment de criză fără precedent pentru instituţie. Ofiţerii cu experienţă se pensionau în grup, scandalurile de corupţie în rândul poliţiştilor cu funcţii mari erau la ordinea zilei, astfel că nimeni nu dorea să-şi asume postul de comandant. Anchetele coordonate de Miriţescu În perioada în care Miriţescu a fost la comandă, Prahova a devenit primul judeţ din ţară în care a fost declanşat mecanismul „Alertă Răpire Copil”.

În martie 2018, doi copii în vârstă de 8, respectiv 10 ani au fost răpiţi de pe stradă din comuna prahoveană Vărbilău, de către tatăl lor, cetăţean grec, cu probleme penale din cauza traficului de droguri. Copiii au fost salvaţi de autorităţi înainte să păţească ceva grav.  Un alt caz de notorietate, rezolvat cât timp s-a aflat la conducerea Poliţiei Prahova, este o crimă cu autor necunoscut. În august 2016, o femeie în vârstă de 43 de ani a fost găsită moartă pe un câmp de la ieşire din Ploieşti. Avea un ciob în gât, iar cadavrul era înfăşurat în saci din plastic. Iniţial a fost suspectat de omor un om al străzii, dar în urma unei ample anchete în care au fost implicaţi zeci de poliţişti, a fost prins şi vinovatul. Era vorba despre amantul femeii, Vasile Pascale, prins pe autostradă în timp ce se întorcea de la mare unde fugise pentru a avea un alibi. Tot cu Miriţescu la comandă, poliţiştii prahoveni au reuşit să prindă autorii celui mai mare jaf din istoria Prahovei, cu un prejudiciu imens. Sediul Fan Curier din Păuleşti a fost spart în septembrie 2016, iar hoţii au fost prinşi opt luni mai târziu. Erau infractori cu experienţă „şcoliţi” în Franţa unde dăduseră şi alte atacuri la societăţi importante prin metoda „Moş Crăciun” (intrau în clădire printr-o gaură făcută în acoperiş).

La nivel local rămân însă de notorietate acţiunile organizate de poliţiştii conduşi de Eduard Miriţescu la clanurile de „vrăjitoare” şi „tămăduitoare” din Ploieşti. Într-unul dintre aceste dosare prejudiciul depăşeşte 400.000 de lei, bani obţinuţi prin înşelăciune. Tămăduitoarele promiteau leacuri şi vrăji cu ajutorul cărora persoane aflate în perioade dificile ale vieţii ar fi scăpat de necazuri. Printre victime s-au aflat în special români, plecaţi în SUA, cu venituri mari.  Şef cu mâncarea la pachet Până să fie numit în funcţia de inspector şef al IJP Prahova, Miriţescu a fost şef de Cabinet al Poliţiei Prahova, post pe care l-a ocupat timp de zece ani. Era cunoscut ca poliţistul care vine de acasă cu mâncarea la pachet şi conducea una dintre cele mai ieftine maşini care puteau fi văzute în parcarea din faţa sediului Poliţiei Prahova, un Peugeot 206 sau un Logan, ca maşină de serviciu.

Într-un interviu acordat recent pentru ziarul Adevărul, Eduard Miriţescu mărturisea că nu-i plac maşinile puternice. „Eu nu am limuzină pentru că mie nu-mi place să conduc o maşină puternică. Eu merg regulamentar, cu centura pusă. Mă opreşte poliţistul, prezint legitimaţia, acte, documente, eu nu intru cu maşina mea în curte o parchez acolo unde pot. Cred că trebuie să fiu la fel ca ceilalţi, nu mi se pare că, dacă eşti într-o funcţie, trebuie să conduci maşini puternice”, spunea Eduard Miriţescu, care în perioada în care a fost la conducerea IJP Prahova, le-a interzis poliţiştilor să-şi parcheze maşinile personale în curtea inspectoratului.