Educaţia, din păcate ”sursă de mare diviziune”, afirmă secretarul general al ONU

Sistemele de învăţământ „nu sunt la înălţime”, „de multe ori adâncesc inegalităţile” şi devin o sursă de „mare diviziune”, a afirmat cu regret luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea unui summit privind educaţia, înaintea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează AFP.

„Chiar şi în ţările dezvoltate, sistemele de învăţământ adâncesc adesea inegalităţile în loc să le reducă, iar aceasta, din generaţie în generaţie”, a declarat Antonio Guterres, denunţând structurile care „degradează elevii şi societăţile, favorizând învăţarea prin memorare şi cursa pentru cea mai bună notă”.

„În loc să ne apropie, educaţia devine o sursă de mare diviziune”, a adăugat el, menţionând că în ţările sărace, 70% dintre copiii cu vârsta de 10 ani nu pot citi un text elementar.

„Într-o epocă a dezinformării galopante, a negării climatului şi a atacurilor asupra drepturilor omului, avem nevoie de sisteme educaţionale care să separe faptele de teoriile conspiraţiei, să insufle respectul pentru ştiinţă şi să ilustreze umanitatea în toată diversitatea ei”.

Aproximativ 90 de şefi de stat şi de guvern şi-au confirmat iniţial prezenţa la acest summit al Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Dar după moartea reginei Elisabetei a II-a, pe 8 septembrie, mulţi dintre invitaţi au fost luni la Londra pentru funeraliile reginei. Aproximativ 50 de lideri s-au aflat la New York la deschiderea acestui summit privind educaţia, potrivit organizatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...