Educația online vine cu riscuri crescute de atacuri cibernetice

Publicat: 03 feb. 2021, 15:15, de Laura Macovei, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Educația online vine cu riscuri crescute de atacuri cibernetice

De la debutul pandemiei, 1.2 miliarde de elevi din peste 180 de țări au fost afectați de închiderea școlilor și, implicit, de trecerea acestora în sistem online sau hibrid. În afara lipsei de echipament pentru desfășurarea orelor la distanță, elevii și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți pentru o nouă provocare: un eventual atac cibernetic.

Chiar dacă majoritatea școlilor se deschid de luni, 8 februarie, online-ul rămâne o realitate pentru aceia care vor face cursuri în sistem hibrid.

Metaminds, compania locală specializată în securitate cibernetică, prezintă cele mai des întâlnite forme de atac în mediul online și vine cu soluții practice pentru ca acestea să fie evitate.

Principalele atacuri de care trebuie să fie conștienți cei care învață în sistemul online/hibrid sunt atacurile de tip DDoS, phishing-ul și malware-ul. Malware-ul reprezintă una dintre cele mai de temut amenințări, deoarece, printr-o singură rețea de școală de exemplu, se poate afecta întregul sistem. Chiar și așa, toate cele trei pot pune în pericol activitatea didactică și procesul educațional, dar și datele personale ale elevilor și profesorilor.

Echipamentele vechi predispuse la riscuri

Elevii și cadrele didactice care dețin echipamente tehnologice învechite sunt mai predispuși la eventuale atacuri cibernetice, deoarece nu beneficiază de suficientă securitate provenită de la furnizor. De asemenea, un alt punct vulnerabil în fața atacurilor îl reprezintă lipsa experienței pe care o ai cei din învățământ în gestionarea infracțiunilor cibernetice.

Conform CTO Metaminds, Marius Marinescu, aceste amenințări ce constau în atacuri cibernetice vor spori securitatea sistemelor de învățământ. Astfel, va determina 70% din școli să investească în măsuri de securitate cibernetică și de criptare a datelor în 2021, urmând ca până în următorii doi ani aproximativ 25% dintre școli să beneficieze de soluții de identificare digitală, utilizarea platformelor educaționale aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, monitorizarea permanentă a rețelei și a datelor și intervenția promptă atunci când apar incidente în sistemul tehnic.

Metaminds este o companie românească înființată în 2005, care se ocupă cu găsirea soluțiilor în securitatea cibernetică în domeniul IT.

În urma unei nominalizări la prestigioasa publicație Financial Times în topul companiilor cu cea mai rapidă creștere din Europa, Metaminds plasează România pe locul 2 la nivel european în topul companiilor cu cea mai importantă creștere în domeniul securității cibernetice și ocupă primul loc în cadrul companiilor românești cu profil IT incluse în clasament.