Educația rămâne un lux pentru mii de copii din România
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/elevi.jpg)
În lipsa unui sprijin extern, aproape trei din cinci familii din comunitățile vulnerabile din România nu pot susține cheltuielile legate de participarea copiilor la educație. Iar în cazul celor aflați în sărăcie extremă sau cu părinți fără educație formală, procentul urcă alarmant la 87%.
Asta arată datele celui mai recent studiu al organizației Salvați Copiii. Cifrele nu vorbesc doar despre statistici – ci despre copii reali, excluși treptat din șansele la un viitor decent.
Conform documentului, aproape trei din cinci (58%) dintre familiile ai căror copii sunt integrați în programele de educație ale Salvați Copiii România nu pot acoperi cheltuielile legate de participarea copiilor la educație, în absența unui sprijin extern, procentul crescând dramatic, la 87%, în rândul celor care se află în stare de sărăcie subiectivă, precum și în rândul celor cu nivel educațional scăzut – 70%.
În contextul noilor măsuri economice anunțate de Guvern, organizația atrage atenția asupra riscului de a expune suplimentar copiii vulnerabili, pentru sprijinul cărora e nevoie de politici sociale integrate.
Grădiniţe estivale şi educație remedială pentru copiii aflaţi în situaţii de risc
În acest sens, pentru al 28-lea an consecutiv, Organizația Salvați Copiii România anunță deschiderea grădinițelor estivale și a programelor de educație remedială, în care copiii aflați în situații de risc primesc sprijin social și educațional susținut, încă din etapa crucială a educației timpurii.
Grădinițele estivale sunt parte a programului complex de restabilire a accesului egal și nediscriminatoriu al copiilor vulnerabili la educație, prin măsuri de sprijin socio-educațional pe termen lung, atât în ceea ce privește incluziunea școlară și socială, cât și asistența socială acordată familiei, au precizat reprezentanții organizației.
Timp de 40 de zile, copiii vor participa la activități de învățare prin joc pentru a dobândi cunoștințele necesare înscrierii în clasa pregătitoare, iar Salvaţi Copiii le vor asigura rechizitele necesare și o masă zilnică.
Programul „Grădinița estivală” se derulează din anul 1998 și se adresează copiilor de vârstă preșcolară care nu au mers la grădiniță sau au frecventat-o sporadic și care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare ori să urmeze cursurile unor grădinițe de stat. Obiectivul programului pentru educație este de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învățământ de masă.
În cei 27 de ani de activități estivale au fost sprijiniți, atât pedagogic, cât și socio-economic, 17.487 de copii: 11.316 la „Grădinița estivală” și 6.171 prin programul estival de educație remedială.
De asemenea, Școala mobilă a organizației va ajunge la copiii din București și Iași, cu acces redus sau inexistent la educație, care trăiesc în zone izolate sau în comunități profund afectate de sărăcie.