Edward Iordănescu, înaintea meciurilor cu Finlanda și Bosnia-Herțegovina: „Criteriile de selecţie sunt valoarea, forma de moment şi mentalitatea”

Publicat: 19 sept. 2022, 08:30, de Vlad Ciotoran, în SPORT
Edward Iordănescu, înaintea meciurilor cu Finlanda și Bosnia-Herțegovina:

Selecționerul Edward Iordănescu a oferit un interviu pentru FRF.tv cu ocazia reunirii primei reprezentative pentru meciurile cu Finlanda și Bosnia și Herțegovina, programate în luna septembrie.

Iordănescu a dezvăluit principiile care au stat la baza definitivării lotului, a dezvăluit obiectivele de la aceste două partide și a punctat plusurile și minusurile echipei naționale.

Ne dorim ca echipa să schimbe un pic impresia pe care a lăsat-o după acţiunea de iunie, să ne recâştigăm suporterii şi încrederea lor. Eu am încredere în potenţialul acestui grup, în această generaţie. Cred că este departe de a-şi arăta capacitatea, cred că în iunie a fost un context foarte nefericit, marcat de neşanse şi ghinioane. Sunt sigur că echipa naţională are potenţial de creştere. Este foarte important să producem rezultate să fim eficienţi şi să ne câştigăm încrederea. Traversăm o perioadă deloc fericită, s-au acumulat multe lucruri din trecut, campanii ratate. Este o presiune pe care eu am resimţit-o în interiorul grupului încă din primul meu contact cu băieţii. Trebuie să punem lucrurile acestea deoparte, să arătăm putere, tărie de caracter şi să schimbăm impresia lăsată în iunie. Eu aştept în continuare răspunsuri clare. Am primit răspunsuri clare şi în iunie, din păcate multe proaste. Acum sper ca proporţia să se schimbe, să găsesc şi lucruri pozitive„, a declarat Iordănescu.

La această acţiune îmi doresc să consolidăm în primul rând lucrurile bune, pentru că sunt multe lucruri bune. În acelaşi timp, ştiu că echipa are nevoie să înţeleagă reperele pe care noi le dăm şi toate aceste lucruri necesită timp, dar nu îl avem. Îmi doresc să avem continuitate la nivel de selecţie, nu-mi doresc schimbări de la o acţiune la alta, dar trebuie să ne adaptăm. Criteriile de selecţie sunt clare, valoare, formă de moment şi acum, mai mult ca niciodată, mentalitatea. Şi asta înseamnă dorinţa cu care se vine, ardoarea, ambiţia, devotamentul, capacitatea de a oferi totul pentru echipa naţională. Cine nu e dispus să vină pe jos la echipa naţională, atunci când este convocat, mai bine să nu mai vină. Îmi doresc să schimb mentalitatea, îmi doresc o altă energie, îmi doresc ca în viitor să dăm tot ce avem mai bun pe teren şi să nu avem niciun regret. Când ieşim să ştim că am dat totul, iar pentru asta e nevoie şi de sânge proaspăt, de jucători noi care să aducă energie, să aducă lucruri pozitive. Clar, obiectivul este să producem rezultate în această competiţie, dar şi să consolidăm acest nucleu cu care să atacăm preliminariile pentru European„, a completat Iordănescu.

Selecționerul a precizat că obiectivul principal al selecţionatei României rămâne calificarea la Campionatul European.

Obiectivul rămâne calificarea la turneul final. Este clar pentru toată lumea, îmi doresc să fie cât mai clar şi pentru băieţi, dar până acolo este un drum foarte greu. Ne-am asumat acest obiectiv, lucrurile nu au funcţionat aşa cum ne-am dorit până acum, dar sunt şi lucruri pe care le-am realizat. Ne dorim rezultate solide în această acţiune, pentru a ne oferi o posibilitate cât mai bună la tragerea la sorţi la acţiunea care urmează şi definitivarea unei nucleu cu care să abordăm preliminariile pentru EURO”, a mai adăugat Iordănescu.

Acesta a mai spus că a întâmpinat „ghinioane” la echipa naţională încă de când a fost numit în funcţie: „Ghinioane au fost din prima zi de când am început colaborarea cu Federaţia Română de Fotbal. M-am lovit de probleme, resimţim din plin accidentarea lui Ianis Hagi, apoi decizia lui Nicuşor Stanciu de a pleca în China, după care problemele de la acţiuni. Şi cred că am avut şi neşansă la acţiunea din iunie„.

Edward Iordănescu spune că nu îşi doreşte să fie părtaş la noi eşecuri ale echipei naţionale în campaniile de calificare la turneele finale.

România va întâlni Finlanda pe 23 septembrie de la ora 21:45, pe Stadionul Olimpic din Helsinki, iar partida cu Bosnia-Herţegovina va avea loc pe 26 septembrie, de la ora 21:45, pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti. Echipa naţională de fotbal a României ocupă ultima poziţie în Grupa a 3-a din Liga B a Ligii Naţiunilor, cu trei puncte în clasament.