Efecte directe şi indirecte, recente şi viitoare: Cum va fi rata inflației în 2022, potrivit BNR

Publicat: 21 ian. 2022, 17:31, de Autor: Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Efecte directe şi indirecte, recente şi viitoare: Cum va fi rata inflației în 2022, potrivit BNR

BNR transmite că rata anuală a inflaţiei va creşte gradual în următoarele luni și va atinge un vârf al dinamicii de 8,6% în iunie 2022. Tot BNR precizează că această creștere va fi urmată de o scădere până la 5,9% în decembrie 2022 şi apoi la 3,3% în septembrie 2023.

Consiliul de administraţie al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an începând din 11 ianuarie. ”În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor date şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil gradual în următoarele luni, depăşind astfel valorile uşor descrescătoare evidenţiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021. S-a reamintit că aceasta indica un vârf al dinamicii inflaţiei de 8,6% în iunie 2022, urmat de o descreştere până la 5,9% în decembrie 2022 şi apoi la 3,3% în septembrie 2023 – uşor sub limita de sus a intervalului ţintei”, arată datele BNR.

Noua înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei este atribuibilă integral efectelor directe şi indirecte, recente şi viitoare, ale şocurilor adverse pe partea ofertei, ce afectează în perspectivă atât evoluţia componentelor exogene ale IPC, cât şi dinamica inflaţiei de bază”, după cum au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului.

Sunt așteptate influenţe suplimentare

Anul trecut, rata inflaţiei a urcat în octombrie la 7,94%, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,8%, sub impactul plafonării şi compensării preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, depăşind uşor la finele celor două luni din trimestrul IV 2021 nivelul prognozat. Şi această creştere a fost determinată cu precădere de componente exogene ale IPC, similar trimestrelor precedente, iar aportul majoritar a aparţinut acum scumpirii consistente a combustibililor.

Acum, sunt așteptate influenţe suplimentare asupra ratei inflației, din scumpirea produselor din tutun, dar şi a unor mărfuri nealimentare, inclusiv a celor importate, sub impactul majorării costurilor şi al blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare. Toate acestea sunt de natură să amplifice şi să prelungească mai mult deviaţia pozitivă a ratei anuale a inflaţiei de la limita de sus a intervalului ţintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, dar şi să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste, potrivit analizei membrilor Consiliului BNR.