Efectele vizitei lui Putin la Beijing: Chinezii primesc gaze și cereale. Lovitură pentru americani

Prezența liderului de la Kremin, Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, are urmări și pe plan economic: Rusia le-a promis chinezilor 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an (livrate, cel mai probabil, prin 2026), iar asiaticii, în schimb, redeschid piața locală importurilor de grâu și orz rusesc, restricționate până acum.

Aceasta înseamnă, însă, renunțarea la anumiți furnizori tradiționali, printre care se află și Statele Unite ale Americii (SUA).

Întâmplător sau nu, săptămâna aceasta a fost marcată și de anularea unei achiziții de 380 mii de tone de porumb american de către China pentru anul agricol 2021/22, după cum informează Asociația Producăotrior de Porumb din România (APPR).

Decizia ridică din nou problema nivelului importurilor chinezești pentru anul agricol 2021/22. După cum se știe, China este cel mai mare importator de porumb din lume. După un record al importurilor de 29 milioane de tone de porumb în sezonul 2020/2021, acum estimările se ridică la doar 20 milioane de tone.

China, partenerul principal al SUA

China este principalul partener al SUA cu o valoare record a exporturilor de materii prime de circa 32,9 miliarde de dolari în 2021, ceea ce reprezintă 18,6% din totalul livrărilor la extern. De altfel, exporturile în China au crescut cu 24,9%, anul trecut.

Următorii parteneri principali pentru americani sunt Mexic, Canada și Japonia, țări care au înregistrat și ele importuri record, anul trecut.

Citeste si Rapița, o piață tot mai interesantă pentru fermieri. Cerere mare și prețuri greu de imaginat în urmă cu câțiva ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...