Egiptul mărește achizițiile de grâu, în contextul Omicron. Tranzacție record pe final de an

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat, luni, 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, încercând să profite de scăderea cotațiilor pe burse, în contextul temerilor legate de răspândirea noii variante a COVID-19, Omicron.

Potrivit informațiilor din piață, este cea mai mare achiziție efectuată vreodată de Egipt, precedenta era de 504.000 tone și data din 2008.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat că la licitaţia organizată în data de 29 noiembrie a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România, 240.000 de tone din Rusia şi 120.000 de tone din Ucraina la un preţ mediu de 378,33 dolari/tonă, inclusiv livrarea.

La precedenta licitaţie din data de 17 noiembrie, GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România cu livrare în perioada 1-15 ianuarie, la un preţ mediu de 371,97 dolari/tonă, inclusiv livrarea. România a devenit, în acest an, principalul furnizor al Egiptului, devansând Rusia.

 Achiziţiile efectuate luni se numără printre cele mai mari încheiate în acest sezon de GASC, traderii consultaţi de Reuters precizând că este posibil ca Autoritatea egipteană să fi dorit să profite de avantajul scăderii cotaţiilor la cereale. Cotaţiile futures la cereale au scăzut luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la noua variantă Omicron a coronavirusului, ceea ce a făcut ca la bursa de la Chicago cotaţiile la grâu să scadă cu 18 cenţi până la 8,22 dolari pentru un bushel.

România este al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE, după Franța, cu o pondere de aproximativ 15% în livrările totale ale Uniunii, respectiv circa șase milioane de tone, din care 3,1 milioane tone de grâu, în sezonul 2020-2021 încheiat la 30 iunie, potrivit datelor DG Agri. Egiptul este una din principalele piețe de desfacere pentru grâul românesc.

Dacă anul trecut seceta a afectat serios producția de grâu, în acest an, lucrurile au stat cu mult mai bine pentru fermierii români, recolta ridicându-se la 11,7 milioane tone, cea mai mare după 2007.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole