El Periodico: „De fiecare dată când vorbește președintele Erdogan, lira cade”

Publicat: 03 dec. 2021, 20:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
El Periodico: „De fiecare dată când vorbește președintele Erdogan, lira cade”
Recep Erdogan

Turcia a schimbat din nou ministrul de Finanțe, pe fondul creşterii îngrijorărilor legate de scăderea valorii lirei turceşti, după cum anunță BBC. Lutfi Elvan a petrecut un singur an în funcţie, dar, potrivit informaţiilor, nu era de acord cu politicile preşedintelui Erdoğan de reducere agresivă a ratei dobânzilor.

Potrivit unui decret publicat miercuri în Monitorul Oficial, ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, a fost înlocuit de adjunctul său, Nureddin Nebati. Numit în funcţie în noiembrie 2020, Lutfi Elvan a preluat postul de ministru al Finanţelor după demisia ginerelui lui Erdogan, Berat Albayrak, iar numirea sa a fost salutată la acea vreme de organizaţiile patronale din Turcia şi analişti.

Joi dimineaţa, lira turcească s-a depreciat cu 2,1%, iar până la ora locală 10:12 a.m, dolarul american era cotat la 13,38 de lire, în condiţiile în care noul ministru al Finanţelor, Nureddin Nebati, este considerat un apropiat al fostului ţar al economiei Berat Albayrak.

Banca Centrală a Turciei a realizat trei reduceri ale ratei dobânzilor în ultimele două luni, despre care economiştii susţin că au alimentat inflaţia şi au subminat lira. Până acum, în 2021, lira a scăzut cu 45%, amintește El Periodico, comentând că cea mai mare parte a acestui declin a fost luna trecută, în urma insistențelor președintelor privind reducerea ratei dobânzilor. „De fiecare dată când vorbește Erdoğan, lira cade. Motivul este că piețele internaționale își pierd încrederea. Toate acestea înseamnă că, odată cu inflația fulgerătoare, disconfortul populației crește. În septembrie, de exemplu, salariul minim din Turcia era egal cu 350 de euro. Acum este echivalent cu 235 de euro”, mai arată El Periodico.