ELCEN avertizează: Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă în iarnă

Compania ELCEN trage un semnal de alarmă referitor la un grafic care evidențiază creșterea explozivă a pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare a Capitalei, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare.

„Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp.

Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră”, scrie ELCEN.

Compania anunță că fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de tone de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile. 

Situația pierderilor conform graficului:

➢ 2016: 800 t/h

➢ 2019: 1200 t/h. PIERDERILE AU CRESCUT CONSIDERABIL!

➢ 2020: 2200 t/h. PIERDERILE APROAPE S-AU DUBLAT ÎNTR- UN SINGUR AN !!!

Conform ELCEN, în aceeași perioadă a anului trecut,  pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deși a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa).

„ Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment.

Se  observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare”, mai transmite compania.

Bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă în iarnă

ELCEN este îngrijorată referitor la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021.

„Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

​Totodată, atragem atenția că atât Primăria Municipiului București cât și Termoenergetica trebuie să își asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorându-și obligațiile de plată:

➢ Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor. 

➢ Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei”, mai transmite compania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...