Elena Udrea, un nou pas spre eliberare. Solicită reducerea pedepsei cu 17 zile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/Udrea.jpg)
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, face încă un pas în direcția obținerii libertății condiționate. Aceasta a înregistrat o nouă contestație la executare, solicitând reducerea pedepsei rămase cu 17 zile – perioadă în care s-a aflat fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu, într-un alt dosar care, între timp, nu a dus la trimiterea sa în judecată.
17 zile care pot face diferența pentru eliberare în cazul Elenei Udrea
Potrivit surselor judiciare citate de AGERPRES, Elena Udrea a depus această solicitare la Tribunalul Prahova pe data de 6 mai. Magistrații au stabilit termenul de judecată pentru 27 mai. Conform documentelor oficiale, Udrea invocă faptul că cele 17 zile petrecute în Centrul de Reținere București și în arest la domiciliu, în cadrul unui alt dosar nesoluționat, ar trebui scăzute din pedeapsa totală.
Sursele au explicat că Udrea solicită o judecare cu celeritate a cererii, argumentând că, odată cu această reducere, ar fi îndeplinite condițiile pentru analiza cererii de liberare condiționată. Această mișcare vine în contextul în care fosta ministră își gestionează cu atenție fiecare zi petrecută în detenție, folosindu-se de toate pârghiile legale pentru a-și reduce timpul de încarcerare.
„Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, perioada de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015, reprezentând perioada în care petenta a fost arestată preventiv şi arestată la domiciliu în România, perioada de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Republica Costa Rica, perioada de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Bulgaria, precum şi perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 emis în baza sentinţei penale nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în minuta deciziei publicată pe portalul instanţelor de judecată.
Decizie favorabilă obținută recent de Udrea
Această nouă solicitare vine la scurt timp după ce, la finalul lunii aprilie, aceeași instanță – Tribunalul Prahova – i-a admis o cerere similară. Judecătorii au acceptat atunci să îi deducă mai multe perioade de detenție din pedeapsa totală de 6 ani, stabilită printr-o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în martie 2017.
Printre perioadele recunoscute ca executate s-au numărat:
- 25 februarie – 16 iunie 2015, când s-a aflat în arest preventiv și la domiciliu în România,
- 3 octombrie – 24 decembrie 2018, când a fost reținută în Costa Rica,
- 7 aprilie – 16 iunie 2022, cât s-a aflat în arest în Bulgaria,
- și perioada executată efectiv în România, de la 16 iunie 2022 până în prezent.
Instanța a decis în acel caz și anularea mandatului de executare anterior și emiterea unuia nou, după rămânerea definitivă a hotărârii. De remarcat este faptul că decizia nu a fost contestată, ceea ce înseamnă că a rămas valabilă și executorie.
Solicitarea Elenei Udrea este una tipică pentru deținuții care se apropie de îndeplinirea condițiilor legale pentru liberare condiționată. Conform legislației penale în vigoare, orice zi petrecută în detenție – chiar și în arest preventiv sau la domiciliu – într-un dosar conex sau paralel poate fi dedusă din pedeapsa totală, dacă acel dosar nu se finalizează cu o condamnare.