Elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi, găsit prăbușit; toate sursele indică decesul acestuia

Publicat: 20 mai 2024, 06:16, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi, găsit prăbușit; toate sursele indică decesul acestuia

Elicopterul în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali, inclusiv ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului. Anunțul a fost făcut luni de serviciile de salvare iraniene, care au estimat că situația „nu este bună” pentru a găsi supraviețuitori.

„Elicopterul președintelui a fost localizat. Echipele de salvare se apropie de locul accidentului (…) Situația nu este bună”, a declarat Pirhossein Koolivand, șeful Semilunii Roșii iraniene. Conform declarațiilor oficialilor și relatărilor din mass-media locale, elicopterul a fost implicat într-un accident duminică, într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului.

La bordul aparatului de zbor se aflau mai mulți oficiali de rang înalt. Acesta făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care transportau oficialii iranieni într-o vizită în nord-vestul țării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în orașul Tabriz.

Autoritățile iraniene continuă operațiunile de salvare, dar speranțele de a găsi supraviețuitori sunt extrem de reduse. Până în prezent, toate sursele indică moartea președintelui Ebrahim Raisi și a celorlalți pasageri ai elicopterului.

Incidentul reprezintă o pierdere majoră pentru Iran și vine într-un moment de tensiuni crescute pe plan intern și internațional. Oficialii iranieni urmează să organizeze o conferință de presă pentru a oferi mai multe detalii despre tragedie.