Elon Musk și cipurile cerebrale pentru persoane cu dizabilități

Compania de neurotehnie a lui Elon Musk, Neuralink, recrutează persoane cu dizabilități grave pentru a testa pe aceștia siguranța cipurilor cerebrale.

Potrivit companiei, obiectivul proiectului este de a „acorda oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor”.

Testele clinice sunt dedicate persoanelor care suferă de tetraplegie cauzată de leziuni ale măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice, cunoscută ca „SLA”, ea manifestându-se prin distrugerea progresivă a sistemului nervos și inhibarea controlului muscular.

Neuralink a primit în luna mai aprobarea din partea Administrației pentru Alimente și Medicamene (Food and Drug Administration) pentru a începe testele pe oameni. Până acum, compania efectuase teste doare pe animele ca porci și maimuțe.

Va fi nevoie de aproximativ șase ani pentru ca testele pe oameni să fie finalizate.

Proiectul constă în plasarea pe cale chirurgicală, cu ajutorul unui robot, a unei interfețe creier-computer (BCI) în regiunea creierului responsabilă cu intenția de mișcare.

Simbioza cu inteligența artificială

Elon Musk a fondat Neuralink în 2016 cu o echipă de oameni de știință și ingineri. Încă din 2019 el spera că va putea ajuta omenirea să realizeze „simbioza cu inteligența artificială”.

Musk a declarat anul trecut, în cadrul unui eveniment al companiei, că va testa cipurile cerebrale ale Neuralink pe el, în momentul în care vor începe testele pe oameni.

Ai putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu ai ști. Adică, ipotetic”, a mai adăugat acesta.

Elon Musk are speranțe foarte mari în ceea ce privește Neuralink, declarând că firma va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a dispozitivelor cerebrale care vor putea trata maladii ca obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole