Elveția înăsprește de luni măsurile anti-COVID și reintroduce telemunca obligatorie

Elveţia va înăspri de luni măsurile anti-COVID pentru a încerca să limiteze amploarea celui de al cincilea val al epidemiei şi să anticipeze răspândirea variantei Omicron, a anunţat guvernul federal, care va restrânge sever accesul persoanelor nevaccinate şi va impune revenirea la telemuncă, relatează AFP.

Numai persoanele vaccinate sau vindecate vor avea de acum acces în interiorul restaurantelor, stabilimentelor culturale şi unităţilor de sport şi recreere precum şi la evenimentele din interior„, a precizat Consiliul federal într-un comunicat.

Este ceea ce se numeşte 2G în Elveţia, de la cuvintele germane „genesen” (vindecat) şi „geimpft” (vaccinat).

Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, care se derulează în general în familie în această ţară alpină, reuniunile private vor fi limitate la zece persoane, inclusiv copiii, dacă unul dintre participanţii de cel puţin 16 ani nu este vaccinat sau vindecat de COVID-19.

Din perspectiva autorităţilor federale, aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate „pentru că ele transmit mai uşor virusul şi sunt mai frecvent confruntate cu complicaţii atunci când sunt contaminate”.

Marea majoritate a persoanelor bolnave ajunse la serviciul de terapie intensivă din Elveţia nu sunt vaccinate.

În locurile unde nu este posibil să se poarte masca sau în baruri şi discoteci se aplică regula aşa-numită 2G+, care impune prezentarea unui test negativ, în plus faţă de permisul sanitar.

Persoanele a căror vaccinare, rapel sau vindecare datează de mai puţin de patru luni sunt scutite de la această obligaţie de depistare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole