EMA a da undă verde unui prim tratament contra vitiligo

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat punerea pe piață a unui prim tratament contra vitiligo, boală caracterizată prin depigmentarea pielii.

Este vorba despre crema Opzelura produsă de compania biotech americană Incyte. Încă din toamna anului trecut, aceasta a primit aprobarea  FDA de folosire ca tratament pentru persoanele cu vitiligo.

Martine Carre, președintele Asociației franceze pentru vitiligo, anunța recent că tratamentul ”va fi în farmacii în următoarele luni”, urmând să se precizeze și modalitățile de rambursare a acestuia, transmite Le Journal de Dimanche.

Este un prim medicament contra vitiligo, ”finalul deșertului terapeutic”, spune profesorul Julien Seneschal, responsabilul unității dermatologie inflamatoare și autoimună la Centre Hospitalier Universitaire (CHU)  din Bordeaux. El a participat la două principale studii internaționale, care au indicat o eficacitate a tratamentului la 31% din pacienții incluși în studii. ”Un prim pas”, adaugă profesorul Seneschal, care ”deschide calea altor tratamente inovative”.

Boală dermatologică

Vitilogo constă în apariția unor pete albe în una sau mai multe zone ale corpului. Această boală dermatologică apare atunci când melanocitele (celule care secretă pigmentul care asigură culoarea pielii și protecția de radiațiile ultraviolete) dispar și se produce astfel depigmentarea.

Cauzele acestei boli sunt încă în analizate. Totuși, numeroase studii indică o componentă ereditară în apariția acestei boli. Vitiligo nu este o boală amenințătoare a vieții pacientului, dar este o sursă de suferințe psihice pentru acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...