EMA: A fost descoperit un nou posibil efect secundar al vaccinului Johnson&Johnson

Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale, numită mielită transversă, ca posibil efect secundar al vaccinului COVID-19 în doză unică de la Johnson & Johnson, transmite Reuters.

Informații referitoare la această boală neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul întreruperii studiilor în primele etape de dezvoltare atât pentru vaccinul AstraZeneca, cât și pentru cel J&J, care se bazează pe o tehnologie similară.

Agenția europeană pentru medicamente (EMA) a actualizat joi informațiile privind siguranța tuturor vaccinurilor împotriva coronavirusului, precizând și că evaluează rapoartele privind o afecțiune rară a sângelui cunoscută sub numele de sindromul de extravazare capilară (capillary leak syndrome-CLS) în urma inoculării cu vaccinul Moderna.

EMA a precizat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar că nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între aceste rapoarte și vaccin.

În cazul CLS, fluidele se scurg din cele mai mici vase de sânge, provocând umflături și o scădere a tensiunii arteriale. Afecțiunea a fost asociată și cu vaccinurile de la AstraZeneca și J&J.

EMA a declarat că, în prezent, nu există suficiente dovezi privind o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARNm de la Moderna și vaccinul Pfizer-BioNTech.

Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile coronavirus aprobate ar putea provoca MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului se inflamează, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale.

J&J și Moderna nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Volodimir Zelenski a fost in Romania, in cel mai mare secret

Volodimir Zelenski a fost în România, în cel mai mare secret

Volodimir Zelenski a fost în România pentru câteva ore. Președintele Ucrainei a participat la summitul Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) care a avut...
Schimbare majora adusa de noua Lege a Pensiilor! Ce venituri vor fi adaugate la calculul pensiei

Schimbare majoră adusă de noua Lege a Pensiilor! Este prima dată...

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre cum vor fi calculate pensiile, prin noua Lege a Pensiilor, care va intra...