EMA recomandă statelor să evite vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani cu AstraZeneca

Publicat: 13 iun. 2021, 16:21, de Mădălina Bălăceanu, în ESENȚIAL , ? cititori
EMA recomandă statelor să evite vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani cu AstraZeneca
AstraZeneca

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă statelor să evite administrarea vaccinului produs de AstraZeneca persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că folosirea AstraZeneca este sigură pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au încetat să îl administreze persoanelor sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, limitându-i utilizarea la populația mai în vârstă, din cauza rarelor cazuri de coagulare a sângelui, în special în rândul tinerilor.

„În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat șeful grupului de lucru COVID-19, Marco Cavaleri, pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, întrucât numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere și ținând cont de faptul că populația mai tânără este mai puțin expusă riscurilor legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai bine să se utilizeze vaccinuri COVID-19 pe baza ARN mesager (ARNm) ) tehnologie folosită de Moderna și  Pfizer-BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului Astrazeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a spus:

 „Da, și multe țări, precum Franța și Germania, o iau în considerare în lumina unei disponibilități mai mari a vaccinurilor ARNm”.

Guvernul italian a declarat vineri că va restricționa utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, după ce un adolescent care a primit doza a murit din cauza unei forme rare de coagulare a sângelui.

La fel ca multe țări europene, Italia a oprit pe scurt vaccinurile AstraZeneca în martie din cauza îngrijorărilor legate de problemele rare de coagulare a sângelui.

Le-a reluat luna următoare cu recomandarea ca produsul să fie „preferabil” utilizat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce EMA a declarat că beneficiile sale depășesc orice riscuri.