Emil Boc avertizează Guvernul în privința facilităților pentru IT-iști

Primarul municipiului Cluj-Napoca susține că decizia Guvernului de a elimina facilitățile pentru IT-iști, obligându-i să plătească impozit pe venit pentru lefurile de peste 10.000 de lei brut, este o greșeală.

Nu sunt mulțumit de conținutul actului în ceea ce privește eliminarea facilităților pentru IT.

Este o greșeală, chiar dacă s-a îndulcit documentul și este un plafon până la care nu se elimină aceste facilități. Capacitatea acestui sector de a genera valoare adăugată pentru România nu ar trebui să fie afectată”, a spus Emil Boc în cadrul unei emisiuni al postului de radio Ziua Live, potrivit Cluj24.

Boc a susținut că atunci când era premier a refuzat mai multe propuneri asemănătoare

În 2010, când situația era mult mai gravă, aceeași propunere am avut-o și eu pe masă și nu am recurs la eliminarea facilităților și s-a dovedit că am avut dreptate. Nu putem fi competitivi cu Franța în agricultură, cu Germania în automotive, dar putem sta la masă prin sectorul de IT și inovare. Acest sector este capabil să dea soluțiile pentru slujbele bine plătite ale viitorului și soluțiile pentru tranziția verde și digitală”, a precizat fostul premier.

Suntem contra curentului. Europa apasă accelerația, noi apăsăm frâna (…) Sper sa se schimbe, pentru că altfel vom plăti pe termen lung”, a mai spus el.

Potrivit proiectului de lege care schimbă Codul fiscal, salariații din industria alimentară, construcții și sectorul agricol vor fi nevoiți să execute și ei plățile contribuției de asigurare de sănătate (CASS).

Ce spune noua formă a legii

Persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), până la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarității sociale, al ministrului educației și al ministrului finanțelor. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale”, se prevede în proiectul de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole