Emiratele Arabe Unite au mediat cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Publicat: 04 ian. 2024, 11:20, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Emiratele Arabe Unite au mediat cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Ucraina și Rusia au realizat, cu medierea Emiratelor Arabe Unite, un acord privind cel mai mare schimb de prizonieri de război realizat din august 2023.

Conform acordului, Rusia a eliberat 230 de prizonieri ucrainieni, inclusiv membri ai forțelor armate și ai poliției de frontieră, în timp ce Ucraina a eliberat 248 de soldaţi ruşi.

Printre prizonierii ucrainieni eliberați se numără membri ai Gărzii Naționale capturați în zona de excludere de la Cernobâl, soldați reținuți în timpul bătăliei pentru uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, şase civili şi șapte apărători ai Insulei Șerpilor, teritoriu considerat un simbol al rezistenței ucrainene la câteva ore după invazia pe scară largă a Rusiei.
“Oamenii noștri sunt acasă. Am adus înapoi peste 200 de războinici și civili din captivitatea rusă”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe rețelele de socializare.
Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a precizat că negocierile au fost „dificile”.
Imaginile care arată eliberarea prizonierilor au fost postate separat de oficialii ruși și ucraineni. Un videoclip publicat de Moscova îi arată pe unii dintre rușii eliberați zâmbind într-un autobuz (FOTO).


Luna trecută, Ucraina a declarat că a eliberat aproximativ 2.598 de persoane din captivitatea rusă, în timpul unui proces de 48 de schimburi.
Unii prizonieri de război ucraineni eliberați anterior din captivitatea rusă au declarat că au fost supuși torturii după capturarea lor de către forţele ruse.