Emmanuel Macron: Dacă Rusia câștigă războiul, credibilitatea Europei va fi zero

Publicat: 15 mart. 2024, 12:33, de Bogdan Radulescu, în Internațional , ? cititori
Emmanuel Macron: Dacă Rusia câștigă războiul, credibilitatea Europei va fi zero

Toate calculele de securitate ale Occidentului indică necesitatea ca Rusia să fie înfrântă și alungată de pe teritoriul suveran al Ucrainei, a precizat președintele francez în timpul unui interviu în direct la cele două emisiuni principale de ştiri de seară din Franța.

”Dacă abandonăm Ucraina, dacă o lăsăm să piardă acest război, în scurt timp trupele Rusiei vor ajunge în Republica Moldova, în România și în Polonia. Rusia a devenit o putere care dorește expansiunea în Europa”, a avertizat președintele francez Emmanuel Macron.

Macron a făcut un apel către toți liderii occidentali să nu mai întârzie sprijinirea Ucrainei, altfel vor lăsa să se înțeleagă că au ales cartea înfrângerii în fața lui Putin. ”Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a devenit unul existenţial pentru Europa noastră şi pentru Franţa”, a insistat şeful statului francez.

În toamna anului trecut, după o o contra-ofensivă care a dat pe teren rezultatele scontate, armata ucraineană a trecut  pe poziții defensive de-a lungul întregii linii a frontului. În schimb, armata rusă a preluat iniţiativa şi a obţinut unele progrese în sectorul de Est al frontului datorită superiorităţii sale în materie de soldaţi şi artilerie.

Analiștii francezi spun că aceste declarații ale șefului statului francez care critică ezitările cancelariilor occdeintale în sprijinirea consistentă a Ucrainei fac parte și din pregătirea pentru alegerile europarlamentare din iunie. Formațiunea politică liberală din care face parte Emmanuel Macon (Renaissance, în română ”Renașterea”) a plănuit să-și concentreze campania electorală pe sprijinirea Kievului, acuzând partidul de extremă-dreapta ”Adunarea Națională”, condus de Marine Le Pen, de poziții pro-rusești. Partidul lui LePen se află în sondaje cu aproximativ 10 puncte înaintea partidului lui Emmanuel Macron.

Potrivit unui sondaj realizat de publicația La Tribune, la începutul lunii martie, 39% dintre francezi (cu 11 puncte mai puțin față de iunie 2023) consideră  că Franța ar trebui să continue să sprijine financiar Ucraina, așa cum o face în acest moment. În ceea ce privește sprijinul militar,   79% dintre francezi se opun trimiterii de trupe de luptă la sol, iar  47% se nu sunt de acord cu trimiterea de instructori militari francezi  să pregătească armata ucraineană.