Emmanuel Macron se va deplasa în Algeria între 25-27 august pentru relansarea relaţiei bilaterale

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa în Algeria între 25 şi 27 august, a comunicat sâmbătă Palatul Eysée, anunţând o vizită destinată să relanseze parteneriatul între cele două ţări după mai multe luni de criză, transmite AFP.

‘Această deplasare va contribui la aprofundarea relaţiei bilaterale îndreptate spre viitor (..) la întărirea cooperării franco-algeriene în faţa mizelor regionale şi continuarea muncii de împăcare cu trecutul’, a indicat preşedinţia franceză după o convorbire telefonică între Macron şi omologul său Abdelmadjid Tebboune.

Emmanuel Macron i-a mulţumit interlocutorului său pentru ‘invitaţia de a veni într-o vizită în Algeria’, şi i-a transmis ‘condoleanţe’ pentru ‘victimele teribilelor incendii din ultimele zile’.

Uriaşele incendii care au devastat miercuri şi joi nordul Algeriei, făcând 37 de morţi, au fost aproape în întregime stinse sâmbătă.

Vizita va fi a doua a lui Emmanuel Macron în Algeria după cea de 12 ore în decembrie 2017, la începutul primului său mandat.

Deplasarea la Alger şi Oran intervine la finalul unei perioade încărcate simbolic prin marcarea a 60 de ani de la Acordurile de la Evian (18 martie 1962), care au pus capăt celor peste şapte ani de război între insurgenţii francezi şi armata franceză, şi de independenţă a Algeriei (5 iulie 1962) după 132 de ani de colonizare franceză.

Parisul şi Algerul speră să întoarcă pagina unei serii de neînţelegeri şi tensiuni care au culminat cu rechemarea ambasadorului algerian în octombrie 2021 după declaraţii ale preşedintelui francez despre sistemul ‘politico-militar’ algerian şi naţiunea algeriană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...