Enel vrea să tripleze producția de energie din surse regenerabile, până în 2030. România, pe listă

Compania italiană de utilităţi Enel vrea să-și tripleze capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile până în 2030, ajungând astfel la 145 de GW instalaţi. România face parte și ea din acest plan, dovadă fiind ultimele două achiziții realizate recent.

Francesco Starace, CEO Enel, a vorbit în cadrul Dialogului la nivel înalt al ONU pe tema energiei, convocat de secretarul general al ONU Antonio Guterres – prima reuniune ONU din ultimii 40 de ani la nivelul liderilor dedicată exclusiv provocărilor din domeniul energiei.- despre soluţiile existente pentru accelerarea tranziţiei energetice, ghidate de tehnologii precum electricitatea decarbonizată, se arată într-un comunicat al companiei.

„Nu mai există un compromis între ceea ce generează valoare în business şi ce este bine pentru mediu; aceste două obiective sunt astăzi pe deplin aliniate datorită evoluţiei tehnologiei. Prin urmare, eforturile financiare trebuie să vizeze realizarea ODD şi o economie net zero. Acest lucru necesită angajamente şi strategii ambiţioase, precum şi instrumente pentru promovarea desfăşurării lor eficiente. Tranziţia trebuie să se întâmple şi nu numai în sectorul energetic: va implica diverse domenii ale economiei mondiale. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă în mod ordonat, decisiv, corect şi incluziv”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel.

Evenimentul a reunit şefi de stat, precum şi alţi lideri politici, de afaceri şi ai societăţii civile, care au prezentat „Energy Compacts”, o serie de angajamente voluntare menite să accelereze realizarea Obiectivului Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) 7 – asigurarea accesului la sisteme energetice accesibile, fiabile, durabile şi moderne pentru toţi – şi eliminarea emisiilor nete.

Angajamente pentru următorii ani

Energy Compact al Enel include urmatoarele angajamente:
– Accelerarea eliminării cărbunelui, de la 2030 la 2027;
– Triplarea generării de energie din surse regenerabile la 145 GW până în 2030, de la aproximativ 49 GW în 2020;
– Atingerea unei capacităţi de stocare de 20 TWh şi Demand Response de 20 GW până în 2030;
– Reducerea emisiilor de GES, conform Scope 1 la 148 gCO2eq / kWh până în 2023 şi 82 gCO2eq / kWh în 2030, de la aproximativ 214 gCO2eq / kWh în 2020, în conformitate cu scenariul de 1,5grade C (certificat SBTi);
– Creşterea numărului de puncte de încărcare a vehiculelor electrice la peste 4 milioane şi a celui de autobuze electrice la peste 10.000, până în 2030, de la 186.000, şi respectiv 912, în 2020;
– Atingerea unui numar de 5,6 milioane de beneficiari de noi conexiuni în zonele rurale şi suburbane, în perioada 2020-2030, sporind calitatea, fiabilitatea şi digitalizarea serviciului către toţi utilizatorii (de la 74 de milioane de utilizatori finali în 2020).

Dialogul la Nivel Înalt al ONU privind Energia ţinteşte să definească un plan de acţiune pentru a asigura energie curată şi fiabilă pentru toţi până în 2030 şi pentru a atinge emisii net-zero până în 2050, oferind o platformă pentru ca guvernele, întreprinderile şi societatea civilă să prezinte angajamente voluntare, sub forma de „Energy Compacts”, pentru a contribui la realizarea acestor obiective, astfel cum se prevede în ODD 7 şi în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.  

Investiții importante în România

Enel pregătește investiții importante și în România pe segmentul energiei regenerabile. Recent, Enel Green Power România, divizia de energie verde a grupului Enel, a semnat cu Divizia de Renewables & Storage Development (RSD) a Mytilineos două contracte pentru achiziționarea a două proiecte de centrale fotovoltaice situate în județele Giurgiu și Teleorman, cu o capacitate totală de aproximativ 90 MW.

Primul proiect va avea o putere instalată de 63 MW și va fi implementat în Călugareni, județul Giurgiu. A doua centrală va fi construită în Moșteni, județul Teleorman, și va avea o capacitate de 26 MW. Pentru cele două centrale, operarea comercială este estimată să înceapă la sfârșitul anului 2022 și, respectiv, la începutul anului 2023, după cum a anunțat grupul italian.

Producția de energie estimată pentru cele două centrale solare construite în parteneriat cu Divizia de Renewables & Storage Development (RSD) a Mytilineos este de aproximativ 130 GWh anual, evitând aproximativ 141.740 tone de emisii de CO2 pe an. În plus, acestea vor crește semnificativ capacitatea fotovoltaică existentă a EGP România, situată acum la circa 36 MW.

Prezență globală

Enel Green Power, parte a Grupului Enel, dezvoltă și operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial, fiind prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de aproximativ 50 GW și un mix de producție care include energie eoliană, solară, geotermală și hidroelectrică, Enel Green Power încearcă să integreze tehnologiile inovatoare în centralele cu energie regenerabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole