Energia nucleară, soluția Guvernului pentru rezolvarea problemelor din energie

Publicat: 25 nov. 2021, 07:15, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Energia nucleară, soluția Guvernului pentru  rezolvarea problemelor din energie

Energia nucleară va deveni una dintre cele mai importante reusurse energetice ale țării. Doar în Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă se vor investi, în următorii ani, aproape 10 miliarde de euro.

Energia nucleară este o sursă de energie cu emisii reduse de carbon și reprezintă o componentă de bază a mixului energetic din România. În vederea acoperirii deficitului de capacitate de producție de energie electrică previzionat pentru 2028-2035, ca urmare a atingerii duratei limită de operare a mai multor capacități existente, este prevăzută prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare de la Unitatea 1 de la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă și realizarea a una-două noi unități nucleare, finanțarea urmând a fi asigurată conform acordului interguvernamental semnat în luna octombrie 2020 între România și Statele Unite ale Americii, se arată în noul program de guvernare.

Investiții de aproape zece miliarde de euro la Cernavodă

În perioada 2022-2024, la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă vor fi făcute, conform programului de guvernare, următoarele „investiții strategice”:

• Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă – valoarea investiției: aproximativ 1,5 miliarde de euro

• Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă – valoarea investiției: 7,6 miliarde de euro, finalizarea contractării fazei 1 pentru reactoarelor 3 și 4 până la sfârșitul anului 2023.

• Proiectul Unității A – prima unitate de producție a energiei electrice folosind tehnologia reactoarelor mici de tip modular SMR.

• Realizarea instalației de detritiere la CNE Cernavodă – valoarea investiției: 190 milioane de euro

• Depozit Intermediar de Combustibil Ars (DICA) – valoarea investiției: aproximativ 20 milioane euro.

• Menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, în condiții de securitate națională, cu respectarea prevederilor Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene şi a recomandărilor Agenției de Aprovizionare a EURATOM, prin transferul fabricii de la Feldioara la SN Nuclearelectrica și deschiderea unei noi mine de uraniu de către SNN.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în Sistemul Energetic Naţional.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele