Epidemia de variola maimuței bate în retragere, dar încă nu a dispărut

Medicii și autoritățile sanitare subliniază că variola maimuței dă semne de retragere, dar că nu e cazul să ne declarăm victorioși, întrucât virusul este în continuare în circulație, mai ales în multe țări africane.

”Ne îndreptăm spre final, dar nu suntem acolo”, a declarat virusologul Jean-Claude Manuguera pentru AFP. ”O epidemie a variolei maimuței” care să se răspândească într-un timp atât de scurt ”nu s-a mai văzut”, cu peste 70.000 de cazuri, confirmate în peste 100 de țări începând din luna mai anul acesta, subliniază șeful unității ”Mediu și Riscuri de Infecții” din cadrul Institutului Pasteur din Franța.

Și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, preciza recent că o ”epidemie care își încetinește ritmul de răspândire poate fi chiar mai periculoasă, deoarece poate să ne ducă cu gândul că s-a terminat și să ne scadă vigilența”.

Dr. Manuguera spune că anchetele epidemiologice au arătat că, de teama aceste infecții, s-a redus mult numărul bărbaților care au relații sexuale ocazionale cu alți bărbați. În privința vaccinării, aceasta a ajutat, dar numărul dozelor de vaccin disponibile este mic, a mai afirmat acesta pentru AFP.

Specialistul nu exclude accelerarea epidemiei odată cu revenirea la comportamentele la risc.

Conform datelor comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până acum, în țara noastră, au fost diagnosticați cu variola maimuței 41 de pacienți, ultimul la data de 19 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...