Epidemie de scarlatină în Spania

În localitatea Gerone din Spania, situată la 60 de kilometri de granița cu Franța, a fost depistat un focar de epidemie de scarlatină la o școală. Au fost diagnosticați opt copii, dar se presupune că există și alte cazuri. Pentru aceasta, este în curs o anchetă epidemiologică, derulată de Agenția pentru sănătate publică din Catalonia.

Ce este scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană, provocată de streptococul beta-hemolitic din grupa A.  Când pătrunde în organism, această bacterie secretă substanțe toxice pentru organism.

Această infecție afectează în special copii cu vârste între 5 și 10 ani și este mai frecventă în timpul iernii. Se pare că boala este mai rară la copiii cu vârste sub doi ani, deoarece aceștia ar beneficia de imunitate contra scarlatinei datorită anticorpilor transmiși în timpul sarcinii de  mamă.

Infectarea este posibilă prin picături de salivă răspândite prin tuse, strănut, sărut sau prin intermediul mâinilor contaminate.

Scarlatina se manifestă prin febră, frisoane, angină dureroasă, dureri de cap etc. și printr-o erupție cutanată caracteristică: pielea de culoare roșu intens (denumirea de scarlatină de la substantivul ”scarlatum” în latină care înseamnă roșu aprins), cu pete mici și roșii, aspre la palpare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...