”Epidemie de singurătate” în Uniunea Europa?! Care este țara cu cei mai mulți însingurați?

Publicat: 09 iun. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
”Epidemie de singurătate” în Uniunea Europa?! Care este țara cu cei mai mulți însingurați?

Cel puțin un locuitor al Uniunii Europene din zece este singur cea mai mare parte a timpului, potrivit unui raport privitor la singurătate, comandat de Comisia Europeană, transmite Euronews.

Aproxiamtiv 13% din rezidenții în UE au declarat că se simt singuri cea mai mare parte a timpului sau permanent. Este prima anchetă privitoare la singurătate în țările UE, la care au participat 25.000 de persoane.

Această anchetă a fost realizată pentru a avea o perspectivă asupra ”epidemiei de singurătate”, provocată de închiderile prelungite și de izolarea din timpul pandemiei de Covid-19.

Potrivit raportului, singurătatea este cea mai răspândită în Irlanda, unde aproximativ 20% din persoanele chestionate au declarat că se simt singure. Nivelul de singurătate este cel mai scăzut în Țările de Jos, Cehia, Croația și Austria (sub 10%).

”Singurătatea nu este doar o problemă privată și individuală”, subliniază raportul. ”Ea poate afecta coeziunea socială și trebuie să fie considerată o problemă socială și tratată în acest fel.

Factorii culturali joacă un rol important în privița singurătății, se precizează în acest raport, pe lângă celelalte evenimente.

Situația economică favorabilă, cantitatea și calitatea interacțiunilor sociale sunt esențiale pentru prevenirea singurătății, se mai subliniază în raport. De asemenea, folosirea intensivă a rețelelor sociale era asociată cu un grad crescut de singurătate, iar site-urile afectează intimitatea și calitatea relațiilor offline.

Raportul mai evidențiază că în rândul tinerilor chestionați singurătatea este mai frecventă comparativ cu persoanele în vârstă, deoarece evenimentele majore au tendința de a perturba rețelele sociale și să facă pe oricine susceptibil să se simtă singur.

Consecințele singurătății sunt diferite în funcție de vârstă și în cazul persoanelor vârstnice acestea nu pot fi în niciun caz ignorate, se notează în raport.

Anchetele la nivel global din ultimii ani au arătat că țările europene, cum este Italia, afișau un nivel de singurătate mai ridicat în cazul persoanelor în vârstă.

O provocare majoră în abordarea problemei singurătății provine din stigmatizarea socială și din necunoaștere , indică raportul, adăugând că 57% dintre participanții la anchetă nu erau la curent cu existența metodelor și politicilor de intervenție.