Epidemiologul Mira Kojuharova: „Bulgaria nu va introduce vaccinarea obligatorie”

Publicat: 04 oct. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Epidemiologul Mira Kojuharova: „Bulgaria nu va introduce vaccinarea obligatorie”
Vaccin

Epidemiologul bulgar prof. Mira Kojuharova, a declarat că, deocamdată, Bulgaria nu va introduce vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. „Al patrulea val al pandemiei se propagă peste tot, dar în ţara noastră evoluţia nu este atât de abruptă”, a explicat epidemiologul.

Kojuharova a mai adăugat că „este important să nu fie atinsă capacitatea maximă a spitalelor. Oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze, pentru că vor primi îngrijiri medicale. Cu toate acestea, mulţi dintre ei nu ar fi avut nevoie de acestea, dacă s-ar fi vaccinat. Există paturi şi locuri, dar este îngrijorător faptul că oamenii nu sunt vaccinaţi. Cei care au nevoie să fie internaţi într-o secţie de boli infecţioase nu s-ar afla acolo, dacă s-ar fi vaccinat acum o lună. Măsurile au fost corect introduse şi nu poate fi vorba despre un lockdown”.

În Bulgaria, nu am avut niciodată un lockdown, pentru că acesta înseamnă interdicţia de a ieşi din casă. Unele măsuri pot fi mai stricte, dar este rezonabil să fie luate la nivel regional”, a mai explicat specialistul bulgar.

La un moment dat, persoanele care au trecut prin boală trebuie să se vaccineze

În ceea ce priveşte imunizarea, prof.Kojuharova a subliniat: „Vaccinurile reprezintă un instrument extrem de bun pentru combaterea infecţiilor. Chiar şi în cazul vaccinurilor clasice, aproximativ 10%-15% dintre persoane nu dezvoltă imunitate. Procentul de persoane vaccinate care au nevoie de spitalizare este scăzut. Recomand persoanelor în vârstă să se vaccineze. De asemenea, la un moment dat, persoanele care au trecut prin boală trebuie să se vaccineze, deoarece imunitatea nu durează o viaţă. Epidemia de coronavirus poate fi controlată. Să nu renunţăm la acest lucru”, a menţionat epidemiologul, potrivit novinite.bg și Rador.