Erori de milioane de lei în contabilitatea Romgaz

Curtea de Conturi a descoperit că una din mândriile energiei românești, Romgaz Mediaș, nu are contabili care își fac meseria corect.

SNGN Romgaz, companie deținută de Ministerul Energiei, a înregistrat în mod eronat în contul de debitori suma de 8.200 mii lei, reprezentând contravaloarea taxelor notariale a terenului achiziționat în vederea dezvoltării unei stații Pilot GNCV și a cheltuielilor de executare.

În condițiile în care societatea este proprietar al terenului, valoarea acestuia, inclusiv taxele notariale, trebuiau înregistrate în contul Terenuri, iar cheltuielile de executare, în contul Decontări din operațiuni în curs de clarificare până la clarificarea motivelor care au determinat executarea silită din partea creditorului, se arată în Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2021.

De asemenea, Romgaz nu a evidențiat în contabilitate toate obligațiile de plată față de furnizori, în sumă de 437 mii lei. Prin nerespectarea principiului contabilității de angajamente, pe fondul existenței unui litigiu în curs, pe rolul instanțelor de judecată cu furnizorul, entitatea nu a procedat la evidențierea în contabilitate a obligaţiei de plată în sumă de 437 mii lei.

Romgaz a înregistrat în mod eronat în conturile de construcții proprietăți de natura investițiilor imobiliare în sumă de 8.030 mii lei, care sunt utilizate în scopul obținerii veniturilor din chirii.

Entitatea a menținut nejustificat în conturile de debitori suma de 1.838 mii lei, reprezentând cheltuieli de judecată sub forma taxelor judiciare de timbru, sume nerecunoscute de către instanță ca obligații pecuniare, respectiv cheltuieli de judecată în favoarea SNGN Romgaz SA Mediaș.

Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu suma de 25 mii lei, reprezentând TVA care nu îndeplinea condițiile pentru a fi deductibilă. Compania a înregistrat TVA deductibilă și și-a exercitat integral dreptul de deducere pentru achiziția de autovehicule, deși ulterior achiziției mijloacele de transport au fost destinate realizării unor operațiuni al căror drept de deducere a TVA se supunea limitărilor speciale prevăzute de Codul fiscal.

Totodată, compania nu a scos din evidența contabilă sondele abandonate, în valoare de 39.828 mii lei, în contextul în care Agenția Națională pentru Resurse Minerale a emis aviz de abandonare a acestor sonde.

3 COMENTARII

  1. Bună doamnă și domnule, oferim împrumut pentru o sumă valabilă de la 5000 la 900000000 la o dobândă de 2% așa că dacă sunteți interesat vă rugăm să ne trimiteți un mesaj pentru mai multe informații prin watzapp + 22963125462

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...