Ești hipertensiv? Poftă mare la alimente care țin tensiunea sub control!

Publicat: 30 mart. 2022, 10:15, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Ești hipertensiv? Poftă mare la alimente care țin tensiunea sub control!

În caz de hipertensiune, știm că trebuie să reducem cantitatea de sare. Mai știm că potasiul, calciul și omega-3 permit reglarea tensiunii. Dar sunt și alimente cunoscute pentru proprietățile lor anti-hipertensiune. Aceste alimente fac parte din regimul DASH, conceput special pentru persoanele cu probleme cardiovasculare.

DASH, acronimul de la ”Deitary Approaches to Stop Hypertension”, este un regim creat în anii 1990 de un un grup de cercetători americani de la National Institute of Health, dintr-un motiv simplu: aproape o treime din locuitorii SUA erau afectați de hipertensiune arterială.

Iată câteva propuneri de alimente anti-hipertensive:

Salata este benefică datorită conținutului în nitriți. Potrivit unui studiu al King’s College din Londra, combinația dintre salata verde și uleiul de măsline, care conține acizi grași nesaturați, este excelentă. De asemenea, salata verde conține potasiu care ajută rinichii să elimine sodiul prin urină, ceea ce are un efect pozitiv asupra scăderii tensiunii.

Sfecla roșie, sub formă de suc sau salată, este bogată în nitrat. Un studiu publicat în revista a American Heart Association arată că un pahar de suc de sfeclă roșie, zilnic, contribuie la scăderea rapidă a tensiunii arteriale.

Ridichile sunt un antioxidant natural, care ajută la reglarea nivelului colesterolului și la scăderea tensiunii arteriale, în special datorită proprietăților de hipotensiv.

Spanacul – dar și anghinarea, prazul – conține potasiu care luptă contra retenției de apă. Atenție, nu același efect au legumele din conserve care conțin foarte multă sare. Mai curând folosiți-le pe cele congelate (nefierte).

Bananele reprezintă fructul pe care toate persoanele hipertensive ar trebui să le mănânce zilnic. Bananele sunt un depozit natural de potasiu, mineralul esențial pentru scăderea tensiunii.

Somonul –  dar și păstrăvul, tonul –  conține foarte puțin sodiu și reprezintă o sursă de omega-3, cu efect pozitiv asupra hipertensiunii. Evitați peștele afumat. De asemenea, nu sunt recomandați creveții fierți.

Tărâțele de ovăz reprezintă o sursă bună de fibre solubile, mai eficace decât fibrele insolubile în scăderea tensiunii arteriale. La acestea se adaugă tărâțele de ovăz, hrișca, quinoa, orzul, pâinea de secară etc.

Iaurtul este plin de minerale folositoare în lupta cu hipertensiunea: calciu, magneziu, potasiu. Se recomandă iaurtul din lapte semi degresat, nici prea gras, nici lipsit de gust, dar neîndulcit, în care putem adăuga cubulețe de fructe proaspete, mai puțin pe cele din compoturi.

Avocado este valoros prin conținutul ridicat de acid linoleic, un acid gras care protejează sistemul cardiovascular. De asemenea, este o sursă de potasiu și fibre, fiind un aliat al persoanelor hipertensive.

Curmalele vin cu mult potasiu și fibre, pe lângă faptul că sunt foarte bune la gust. Ele pot fi un desert perfect pentru hipertensivi.

Fasole albă (1,6 g de potasiu/100 g), fasole roșie (1,36 g potasiu), dar și mazărea. Toate sunt recomandate în meniul celor interesați să-și stabilizeze tensiunea arterială.

Chimenul are o aromă puternică și poate înlocui foarte bine sarea. Sub formă de pudră presarat pe dovlecei sau morcovi, chimenul le conferă o savoare deosebită. De altfel, mirodeniile și plantele aromatice sunt o soluție pentru a condimenta preparatele și, astfel, a limita consumul de sare.