Eugen Teodorovici: “Dacă Guvernul va ști să joace tare, atunci vizita FMI nu va fi o problemă”

Publicat: 19 sept. 2023, 08:30, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Eugen Teodorovici: “Dacă Guvernul va ști să joace tare, atunci vizita FMI nu va fi o problemă
logo FMI

”FMI vine în România în cadrul vizitei anuale de evaluare obișnuită, iar dacă Guvernul va fi puternic, va ști cum să o întoarcă în favoarea noastră. Dacă nu, o evaluare negativă a FMI ne va aduce costuri de finanțare mai mari în piață”, crede fostul ministru de finanțe Eugen Teodorovici.

Fondul Monetar Internațional (FMI) vine în România, între 25 septembrie și 4 octombrie a.c., să evalueze situația economiei locale, în cadrul analizei anuale realizată de obicei de această instituție. Echipa condusă de Jan Kees Martijn va avea întâlniri cu reprezentanți ai Minsterului de Finanțe, Băncii Naționale a României, alte agenții guvernamentale, dar și cu agenții non-guvernamentale și reprezentanți ai mediului de afaceri privat. Este de bine, este de rău? Vom vedea.

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a prezentat pentru Puterea.ro punctul său de vedere asupra vizitei FMI și ne-a lămurit cum ar putea să arate lucrurile după această vizită.

”FMI-ul vine periodic și face o evaluare. S-a întâmplat și când eram eu ministru și se va mai întâmpla. De fapt, vor fi mai multe întâlniri cu cei de la BNR, cu ministrul de finanțe, cu puterea, opoziția și cu reprezentanții mediului de afaceri, după care va urma întâlnirea pentru concluzii, la Banca Națională. În cadrul acestor întâlniri, FMI va face, așadar, o analiză-evaluare, iar ceea ce ne interesează este ce hotărâri va lua Guvernul după vizita FMI. În mod normal, în urma unei vizite a FMI nu poate exista decât o analiză-evaluare care să confirme faptul că economia e OK, sigură și stabilă, clasa politică are consens într-o anumită direcție. Dar există și posibilitatea să primească o analiză-evaluare negativă, care să ne dezavantajeze. Asta ține doar de factorul politic. Dacă factorul politic local e slab, o evaluare negativă din partea FMI nu poate face decât să ne crească bine costurile de finanțare ca țară. Aici depinde cum știe să joace Guvernul României.”

Fostul ministru al Finațelor a adăugat că un guvern, dacă e puternic, va ști să întoarcă analiza celor de la FMI în favoarea sa, fiindcă lumea se uită la cum evaluează și interpretează FMI condițiile și contează mult să fim evaluați pozitiv. ”Piața autohtonă, de această dată se va plânge de măsurile pe care până atunci (25 septembrie-4 octombrie – n.r.) Guvernul Ciolacu le va lua, prin asumarea răspunderii, pe acest pachet năucitor de ordonanțe și va atrage un puternic semnal de alarmă asupra măsurilor x,y,z. Dacă Guvernul va ști să joace tare, atunci FMI nu va fi o problemă, și va spune exact ceea ce va dori Guvernul să spună. Dacă va fi slab, FMI îl va taxa negativ”, este de părere fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.