Euro a crescut mai mult de cinci lei

Cursul valutar a crescut după ședința interbancară de vineri, depășind 5 lei/euro atât pe piața de cumpărare, cât și pe cea de vânzare.

Acum o săptămână, primul semnal de ieşire a fost dat de scăderea dobânzii de referinţă din Polonia de la 6,75% la 6%, ceea ce a declanşat exodul de pe toate pieţele din regiune. Al doilea pas a fost creşterea dobânzii de referinţă în zona euro la 4%, ceea ce accelerează fuga investitorilor din pieţele emergente.

În cazul României, diferența de rată a dobânzii dintre piața valorilor mobiliare publice locale și cea europeană a titlurilor de stat nu mai este suficient de mare pentru a justifica asumarea de riscuri pentru unii investitori. Retragerile investitorilor sunt susținute și de incertitudinea privind politicile fiscale pe care guvernul Ciolacu le anunță în continuare, ceea ce are impact asupra nevoilor de finanțare ale României și, implicit, asupra pieței obligațiunilor de stat. La închiderea tranzacţiilor interbancare de vineri, preţul se situa la 5,0612/5,0682 lei/euro, după ce dimineaţă piaţa a deschis la 4,9760 lei/euro.

Acum o lună, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat public că dacă guvernul nu va face corecţiile bugetare necesare, pieţele financiare vor corecta acest lucru. BNR a reuşit să ţină stabil cursul valutar, în ciuda tuturor crizelor – pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie, pentru că România a beneficiat de intrări masive de bani europeni şi de miliardele de euro ale investitorilor străini de portofoliu care au cumpărat titluri de stat româneşti care aveau dobânzi mai mari decât dobânzile titlurilor de stat europene sau americane. De altfel, investitorii străini, prin achiziţiile de titluri de stat româneşti în lei, au ajuns să deţină 25% din totalul datoriei publice a României.

Pe bursa, preturile au urcat la 4,99 lei pe euro vineri seara. Vom vedea cum se deschide piaţa interbancară luni şi cum reacţionează băncile naţionale. În cazul BNR, cursul stabilit vineri a fost de 4,9690 lei euro, înainte de a crește brusc la sfârșitul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole