Eurodeputat condamnat la închisoare pentru crimă, extrădat în Grecia

Publicat: 15 mai 2021, 19:24, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Eurodeputat condamnat la închisoare pentru crimă, extrădat în Grecia

Eurodeputatul grec Ioannis Lagos (foto), fost cadru de conducere al partidului neonazist Zorii Aurii şi care a fost condamnat la peste 13 ani de închisoare cu executare, a fost extrădat sâmbătă în Grecia în virtutea unui mandat de arestare şi predat autorităţilor elene, informează AFP, citând o sursă poliţienească aeroportuară, relatează Agerpres.

Ioannis Lagos, 48 de ani, arestat la sfârşitul lunii aprilie la Bruxelles, în ziua următoare ridicării imunităţii sale parlamentare, a fost adus sâmbătă pe aeroportul internaţional din Atena, încadrat de poliţişti greci, conform aceleiaşi surse.

Lagos, care urmează a fi prezentat procurorului Atenei sâmbătă şi încarcerat duminică, face parte din cei 40 de membri ai Zorilor Aurii condamnaţi în octombrie în capitala elenă după un proces maraton de cinci ani şi jumătate.

În ziua pronunţării verdictului Curţii Penale din Atena, el „părăsise Grecia plecând la Bruxelles cu scopul de a se sustrage condamnării”, a explicat eurodeputata franceză Marie Toussaint (Verzii), raportoare a Parlamentului European asupra acestui dosar.

Cadru de rang înalt al Zorilor Aurii, Ioannis Lagos fusese plasat în detenţie provizorie, la fel ca întreaga conducere a acestui partid, după uciderea în apropierea Atenei a unui muzician antifascist, Pavlos Fyssas, în septembrie 2013. El a fost repus în libertate condiţionată după 18 luni, în aşteptarea procesului său.

Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată la sfârşitul lunii aprilie cu o foarte largă majoritate a deputaţilor Parlamentului European, la cererea autorităţilor greceşti.