Europarlamentarul Gheorghe Piperea: Moțiunea nu va trece, dar va scoate la iveală slăbiciunile Comisiei
Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea afirmă că moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen nu va trece, dar va evidenția criticile aduse actualei conduceri europene și tendința de concentrare a puterii în mâinile Comisiei.
Gheorghe Piperea: „Va ieși cu tulburări și va ieși cu multe“
Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea susține, într-un interviu pentru Ziarul Puterea, că moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, discutată asăzi în Parlamentul European, nu va trece, însă va genera tensiuni și consecințe neprevăzute pentru Comisia Europeană. În opinia sa, fiecare grup politic major are critici proprii la adresa actualei conduceri.
„Sunt noutățile pe care le citesc în presa străină, nu în presa română și în rezumativ sună cam așa. Cu siguranță – mă rog, este ceea ce spune presa, nu eu – cu siguranță nu va trece această moțiune dar va ieși cu tulburări și va ieși cu multe, cum să-i spun, efecte suplimentare adverse neașteptate de Comisie, pentru că va trebui, pe de o parte, să dea răspunsul unor acuzații prin moțiunea de cenzură, pe de altă parte să dea răspuns pozițiilor pe care le vor exprima şefii de grupuri, care desigur că își vor menține susținerea – mă refer la cei din arcul majoritar – susținerea pentru Ursula von der Leyen“, spune Piperea.
Popularii denunță extinderea nejustificată a Green Deal-ului, care a afectat grav industriile din Germania, Franța și Italia, socialiștii reclamă faptul că fondurile pentru combaterea sărăciei au fost redirecționate către reînarmare, iar grupul Renew critică, în sens invers, renunțarea treptată la politicile de mediu.
„Dar, pe de altă parte, fiecare dintre aceste grupuri au propriile critici la adresa Ursului von der Leyen. Am să dau câteva exemple. Cei din Partidul Popular, unde majoritar este Partidul Creștin-Democrat din Germania, acuză o prelungire nesfârșită și irațională a Green Deal-ului, care a dus la falimentarea unor industrii întregi din țări ca Germania, Franța și Italia.
La rândul lor, cei din S&D, adică socialiștii, o acuză pentru că s-au luat bani de la lupta contra sărăciei, de la coeziune și au fost reorientați, realocaţi către armament, către programul de reînarmare a Europei. Iar cei de la Renew o acuză de inversul acuzațiilor celor de la Populari, adică pentru că se renunță treptat la Green Deal, pentru că asta este ceea ce se întâmplă. Treptat, treptat, sub presiunea celor din Germania, Franța și Italia din industrie, se renunță la Green Deal“, a mai declarat europarlamentarul.
Piperea citează și reacții din mediul economic, precum cea a CEO-ului de la Stellantis, Luca de Meo, care avertizează că, în lipsa unei schimbări la conducerea Comisiei, economia europeană riscă să intre în colaps. În sprijinul acestor idei, europarlamentarul îl menționează și pe Donald Tusk, care sublinia, la începutul anului, că Europa este singura regiune care mai tratează cu seriozitate problema poluării, dar riscă să rămână fără capacitatea de a acționa, dacă economia se prăbușește.
„Trebuie să știți, de exemplu, că săptămâna trecută a fost o luare de poziție foarte interesantă a CEO-ului de la Stellantis, Luca de Meo se numește, care a spus ceva de genul, dacă nu se termină cât mai repede cu acest Green Deal, nu o să facem față, va trebui cumva să schimbăm șoferul, adică președinta Comisiei Europene, în așa fel încât, într-un fel sau altul, să ne asigurăm că nu pică economia europeană, pentru că, și aici repet ceea ce a spus în ianuarie Donald Tusk când a preluat Polonia președinția Consiliului Uniunii Europene. Donald Tusk spune așa, dacă intră în faliment Europa, singura regiune din lume care se mai preocupă de chestiunile privind poluarea, nu o să mai cine să se ocupe de poluare, de combaterea poluării, pentru că nimeni nu dă doi bani la ora actuală pe chestiunea asta cu poluarea, nici Statele Unite, nici China, nici India, și bineînțeles nu ne mai punem în problemă asta, nici Rusia“, mai transmite europarlamentarul.
Piperea atrage atenția că moțiunea de cenzură este un instrument democratic și legitim, menit să readucă echilibrul între instituțiile europene. El critică concentrarea excesivă a puterii în mâinile Comisiei Europene, proces pe care îl numește „comisionalizarea politicii”, și consideră că bilanțul mandatului Ursulei von der Leyen este un eșec complet, atât în plan economic, cât și social și sanitar.
„Cam astea sunt în mare noutățile, interesant este că, într-un fel sau altul, dincolo de uluirea pe care o are administrația Parlamentului, care n-a mai văzut așa ceva de 11 ani… Important este că uluirea este oarecum neașteptată pentru mine, pentru că moțiunea de cenzură este un instrument democratic, constituțional. Nu ai cum să califici altfel moțiunea de cenzură, indiferent cum ai da-o, nu este nimic împotriva Uniunii Europene în sine, dimpotrivă, eu nu fac aici decât să reconsolidez mecanismele democratice care au cam fost uitate în Uniunea Europeană la ora actuală și vreau să pun o stavilă, prin această moțiune, unei tendințe extrem de deranjante pe care numai cine nu vrea nu o observă, a Ursulei von der Leyen și în general a celor din jurul domniei sale de concentrare a politicii – francezii îi zic comisionalizare a politicii în Uniunea Europeană. În sensul că se iau atribuții de la Parlamentul European, se iau atribuții de la statele membre ale Uniunii Europene și se concentrează în puține mâini la nivel de Comisie Europeană. Iar modul în care a fost condusă economia, societatea, sănătatea și așa mai departe în 5-6 ani de domniei Ursulei este un eșec de la un cap la altul, cel puțin așa consider eu“, a mai spus Gheorghe Piperea.