Eurostat: România, în topul ţărilor UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru

România se numără printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru în T4, cu o creştere anuală de 6,7%, în timp ce costurile non-salariale au înregistrat un plus anual de 6,3%, potrivit Eurostat. La nivelul UE, vorbim de un avans de 2,3% și cu 1,9% în zona euro, în ultimul trimestru din 2021.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum și contribuţiile sociale plătite de angajatori.

În trimestrul trei din 2021, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,8% în UE şi cu 2,3% în zona euro.

Cel mai semnificativ avans anual în trimestrul patru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, a fost raportat în Lituania (15,3%), Bulgaria (12,1%), Ungaria (11,3%), Slovacia (10,6%), Polonia (9,2%), Letonia (8,6%), Estonia (7,8%), Irlanda şi România (ambele cu 6,7%), singurul declin fiind în Grecia (minus 2,8%).

În România, în trimestrul patru din 2021, avansul costurilor cu forţa de muncă se datorează creşterii cu 8% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business creșterea a fost de 3,6%. Pe sectoare, este vorba de un avans de 7,9% în industrie, 8,5% în servicii şi 5,4% în construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...