Eurostat: Venitul disponibil pe gospodărie s-a redresat după pandemie

Până la finalul lui 2021, venitul mediu disponibil pe gospodărie în Uniunea Europeană a crescut cu 6,3% faţă de 2020, în timp ce rata riscului de sărăcie a rămas stabilă, chiar dacă situaţia variază în statele membre ale blocului comunitar, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, se estimează că venitul obţinut prin muncă în UE a crescut semnificativ la toate categoriile, deşi rămâne uşor sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a dus la o reducere semnificativă a activităţii economice, inclusiv închiderea temporară a unor sectoare de afaceri, ceea ce a dus la o creştere fără precedent a numărului angajaţilor absenţi de la muncă sau care au lucrat mai puţine ore, ceea ce a dus la scăderea venitului obţinut prin muncă.

La nivelul UE, estimările preliminare pentru 2021 indică o evoluţie pozitivă în distribuţia veniturilor, cu creşteri semnificative pentru gospodăriile cu venituri scăzute, în linie cu tendinţele principale de pe piaţa muncii şi cu reducerea semnificativă a numărului angajaţilor afectaţi de măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei. În plus, schemele guvernamentale de sprijin au ajutat la stabilizarea salariilor şi a veniturilor gospodăriilor.

În UE, estimările preliminare pentru 2021 arată că rata riscului de sărăcie a rămas stabilă, chiar dacă situaţia variază în statele membre ale blocului comunitar, în special când sunt evaluate efectele cumulate.

Comparativ cu valorile din 2019 de dinaintea pandemiei, în statele membre pentru care sunt disponibile datele pentru 2021 cinci au înregistrat creşteri ale ratei riscului de sărăcie în perioada 2019-2021, din care patru au avut un avans semnificativ: Grecia, Croaţia, Letonia şi Ţările de Jos.

În 11 statele membre, rata riscului de sărăcie a rămas stabilă, iar în celelalte şapte se estimează că a scăzut : Bulgaria, Finlanda, Cipru, Germania, Lituania, România şi Suedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

CIA: Zelensky a deturnat bani din finanţarea americană

Jurnalistul Seymour Hersh susţine cã oficialii ucraineni sunt „în competiție pentru a înființa companii-paravan pentru tranzacții de export cu comercianți privați de arme”. Regimul Zelensky...