Scandal Eurovision: TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri, după neconcordanțe și nereguli

După ce juriul din România a fost eliminat din calculul rezultatelor finale la Eurovision, a venit și reacția TVR, care a cerut organizatorilor – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) – să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care a fost înlocuit punctajul juriului nostru cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent.

TVR a mai semnalat și alte neconcordanțe față de ceea ce se convenise anterior, acuzând organizatorul de schimbarea regulilor în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil. Prezentatoarei Eda Marcus, de exemplu, nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease anterior,  conform procedurilor.

„TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, în funcție de răspunsul care ne va fi trimis, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Redăm integral comunicatul de presă transmis duminică de conducerea TVR:

 • „Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.
 • Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.
 • Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.
 • În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.
 • Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.
 • Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.
 • Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.
 • Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.
 • În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.
 • În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, WRS a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.
 • Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut”.

Eliminare din concurs

Juriile naţionale din şase ţări, printre care și România, au fost eliminate din concursul Eurovizion, în cea de-a doua semifinală. Ele au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, potrivit escxtra.com.

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”. România s-a clasat pe locul 18 din 25 de țări participante, în timp ce Republica Moldova a terminat pe șapte.

Câştigătorul trofeului a fost ales în urma votului juriului şi al publicului, care au avut ponderi egale, fiind diferențe foarte mari între votul juriului din fiecare țară și votul publicului.

Citește și Scandal la Eurovizion: Juriile din șase țări, printre care și România, au fost eliminate din concurs

2 COMENTARII

 1. Deci ,in concluzie,se aplica lozinca,,nu conteaza cine voteaza,conteaza cine numara,,astfel ca Romania a fost furata de ,,smecherii,,care decid la nivel international !! Daca ,pentru un asemenea concurs ,s-a procedat asa fara nici ,,o perdea,,la ce sa ne mai asteptam in viitor !? In mod normal,decidentii din tara noastra,ar trebuii sa decida retragerea ,in semn de protest,din acest ,,circ,,,dar la cat sunt de slabi,nu cred ca se va intampla asa ceva .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole