Evreii sărbătoresc Purim

Ambasada Israelului la București și, implicit, ambasadorul acesteia, Excelența Sa, David Saranga, sunt în sărbătoare. De ieri seară, 16 martie, până în seara asta, 17 martie, se sărbătorește Purim.

Este un prilej de bucurie și mulți oameni se îmbracă în costume vesele și colorate, deghizarea vorbind, conform temei Purim-ului, despre faptul că, de cele mai multe ori, nimic nu este așa cum pare. Sinagogile și comunitățile evreiești organizează spectacole de teatru și festivaluri special concepute pentru această zi. Tradiția spune că, atunci când numele lui Haman este rostit cu voce tare în timpul citirii meghilah, se face un zgomot sau un gragger. Dar, astăzi, unii oameni flutură un steag de sărbătoare când este recitat numele Esterei.

Povestea este despre distrugerea aproape în totalitate a poporului evreu, așa cum a fost decretat de Haman, un consilier al regelui persan Ahașverus. Dar, regina proaspăt încoronată a lui Ahașveroș, Estera – care a înlocuit-o pe Vashti când a fost alungată din regat – este în secret o evreică. Datorită curajului ei, sărbătoarea de Purim este cunoscută sub numele de „Megillat Esther”.

De Purim, evreii oferă cadouri oamenilor săraci, citesc meghila, povestea Purim, pregătesc o masă festivă, numită seudah, oferă prietenilor prăjituri, numite mishloah manot, mănâncă hamantaschen, adică prăjituri în formă de triunghi, numite după răufăcătorul Haman din Cartea Esterei. Humentaschen sau Hamantaschen înseamnă Buzunarele lui Haman. In Israel se numesc Oznei Haman sau Urechile lui Haman.

Iată rețeta pentru hamantaschen:

  • 10 ouă
  • 1 pahar zahăr
  • 1 pahar ulei
  • 2 linguri alcool rafinat sau rom
  • linguriță de sare
  • 600 gr făină albă
  • coaja de la o portocală
  • Pentru umplutură, ingredientele sunt:
  • 500 gr miere
  • 3 linguri zahăr
  • 500 gr nucă măcinată
  • coajă de lămâie și de portocale
  • puțină cacao

Se freacă ouăle cu o linguriță rasă de sare și se lasă câteva ore deoparte. Apoi, se adaugă în formă de ploaie, câte puțin zahăr, amestecând cu lingura. După asta, urmează uleiul, care se picură puțin câte puțin, apoi alcoolul, coaja de portocală rasă, făina, și se amestecă bine după fiecare, de se face aluatul bășici și se rupe. Astfel format, el se lasă la rece și la întuneric 10-12 ore. Sau, de seara până dimineața.

Umplutura: mierea se pune la dizolvat într-o tigaie, pe foc mic, cu zahărul. Când începe să fiarbă – nu mai târziu, că mierea devine toxică la temperaturi mai mari – se adaugă nuca măcinată, se amestecă bine și se dă jos de pe foc, apoi se pune coaja de lămâie și portocală și un strop de cacao.

Aluatul care a stat deoparte 10-12 ore se taie în pătrate și în mijloc se pune un pic de umplutură. Laturile pătratului se aduc spre interior, astfel încât se formează niște triunghiuri. Ele se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc la foc potrivit – 180 de grade – apoi, când sunt gata, se așază pe farfurie și, la atac!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...