Ex-ministru al Sănătății critică reacția tardivă a Consiliului Concurenței față de Cartelul imunoglobulinelor

Înțelegerea de tip cartel de pe piața furnizorilor de imunoglobulină putea fi descoperită încă de acum trei – patru ani, acuză Florian Bodog (PSD), fost ministru al Sănătății în guvernele Grindeanu și Tudose.

Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 2015-2018, cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi chiar întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline. Scopul era să fie pusă presiune pe autorităţi astfel încât acestea să suspende taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.

„Consiliul Concurenței descoperă acum ceea ce am semnalat și în 2017 și în 2018: anumite firme străine au format un veritabil cartel prin care au blocat accesul pacienților români la anumite medicamente esențiale! Toate astea, pentru ca ei să plătească taxe mai mici.

La momentul acela eram ministru al Sănătății și am afirmat în spațiul public că era extrem de ciudat faptul că, deși existau contracte ferme și acorduri clare de livrare, niciuna dintre firme nu și-a respectat obligațiile. Nu cred că are rost să vă amintesc ce s-a scris atunci despre mine, ca urmare a acelor declarații.

Consider și acum, la fel ca și atunci, că această atitudine a companiilor trebuie aspru pedepsită – indiferent despre numele acestora și indiferent de ce medicamente au blocat – nu doar din punct de vedere al legii concurenței, dar mai ales din punct de vedere al faptului că aceste practici au periclitat, uneori cu consecințe fatale, viețile pacienților”, a transmis Bodog.

Companiile sancţionate pentru că ar fi format acest cartel sunt: Baxalta Gmbh, Elveţia – 109 milioane lei; CSL Behring Gmbh, Germania – 76,8 milioane lei; Biotest AG, Germania – 25,5 milioane lei; Kedrion Spa, Italia -16,1 milioane lei; Octapharma AG, Elveţia – 125,1 milioane lei; PPTA, Belgia: 375.521 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...