EXCLUSIV. Amenzile pentru nepurtarea măștii de protecție sunt ilegale

Haosul legislativ creat de guvernul Orban în această perioadă de epidemie de COVID 19 atinge de la o zi la alta cote incredibile. Ultima aberație legislativă care aruncă în aer sancțiunile privind purtarea măștii de protecție a fost emisă pe 12 noiembrie 2020.

Ordin comun… off-line  

Cabinetul Ludovic Orban a emis Hotărârea nr. 967 din 12 noiembrie 2020-privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La prima vedere, totul pare ok, dar în articolul 1 al Anexei 2 a hotărârii mai sus menționate, privind măsurile care se impun din 12 noiembrie 2020 pentru asigurarea rezilienței comunităților, apare surpriza.

„În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) și al art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în textul de lege.

Ca atare, condițiile privind obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura trebuie stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății Nelu Tătaru și al ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Numai că nici până azi nu a fost emis un asemenea ordin comun semnat de Tătaru și Vela. Asta înseamnă, potrivit unui judecător de la Curtea Constituțională a României consultat de PUTEREA că orice sancțiune pentru nepurtarea măștii de protecție aplicată după data de 12 noiembrie 2020 este ilegală.

Cum rămâne cu amenzile date până acum de către polițiști, jandarmi și cei de la poliția locală? Poate ne spune ministrul de Interne Marcel Vela sau secretarul de stat Bogdan Despescu care tocmai a fost avansat de Klaus Iohannis poate și pentru amenzile date în perioada epidemiei de COVID 19? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...