Exclusiv. Argentina Diaconu, primul ghid român la Veneția: „Mă simt foarte aproape de românii mei dragi”

Publicat: 01 dec. 2021, 06:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
Exclusiv. Argentina Diaconu, primul ghid român la Veneția: „Mă simt foarte aproape de românii mei dragi”

“Până pe 3 aprilie o să fiu prizonieră în cel mai frumos oraș din lume”, scria în martie 2020, pe pagina sa de socializare, Argentina Diaconu, româncă stabilită în Italia, la Veneția. Mă gândeam atunci că românca noastră tocmai a găsit un foarte bun titlu de roman.

Dar era altceva. Real. Iar această realitate reprezenta frânturi din viața Argentinei, într-un oraș aflat în carantină, ca de altfel întreaga Italie. Pentru a însufleți acea perioadă inertă din 2020, Argentina relata despre scriitori și poeți români, povestea despre diverse cărți pe care le are cu sine din România și din care citește copiilor săi. Nu era prea greu să îți dai seama că, deși aflată departe de locul natal, Argentina nu și-a uitat țara nicio clipă (nu se poate să nu o recunoașteți în fotografie pe Argentina –  este cea cu steagul României).

Este originară din Segarcea, județul Dolj. Din anul 2007 a devenit primul ghid român la Veneția, unde s-a stabilit alături de soțul său. Despre începuturile sale la Veneția, Argentina Diaconu povestește: „Din România am plecat la vârsta de aproape 23 de ani, am plecat cu o bursă la o facultate din Franța unde am cunoscut un student venețian care, după câțiva ani, mi-a devenit soț. După un master în Turism în Franța, am urmat un stage la Biroul de Turism al Veneției, unde, mulțumită limbii franceze, am gasit foarte repede de lucru la recepția unui hotel. Veneția mi-a plăcut de la început și mă uimește în continuare, văzând turiștii din hotel și de la Biroul de Turism mulțumiți de explicațiile mele, mi-a venit ideea că aș putea încerca să particip la examenul de ghid local al Veneției”. Ghid local în acea perioadă în Italia era o meserie prestigioasă. Argentina a reușit: „A fost ca un fel de încoronare a eforturilor mele, ale părinților care au făcut sacrificii să ne țină în școală pe mine și pe sora mea, a fost ca și cum pentru mine proverbul românesc <dacă ai carte, ai parte s-ar fi adeverit>”.

Nu și-a uitat deloc țara

Și uite așa Argentina noastră a devenit un ghid la care oamenii revin cu gânduri frumoase pe pagina ei de socializare, îi spun când mai vin și îi mulțumesc că le-a fost ghid. Nici nu vă închipuiți ce a fost pe pagina ei când a scris că și-a reluat activitatea, că Veneția se redeschide. Oameni din întreaga lume, mai ales români, i-au scris că vor călători din nou în frumosul oraș. În ceea ce privește „rădăcinile” ei, nu și-a uitat deloc țara și revine de câte ori poate pe plaiurile natale.  

Recunoaște că sunt momente în care chiar i se face mare dor de țară. Și suplinește acest dor într-un fel anume. „Cu toate că nu sunt în țară, ziua de 1 Decembrie mă face să mă simt foarte aproape de România și de românii mei dragi. După o pauză de câteva săptămâni în care am lucrat numai în franceză, în acest weekend am avut ocazia să lucrez ca ghid în limba română și să prezint frumusețile Veneției unui cuplu de români din Bacău. În cele patru ore petrecute împreună am  vizitat o parte din cele mai importante obiective turistice din oraș, dar și multe atracții mai puțin cunoscute, dar foarte frumoase. Am vorbit mult și despre România, despre copii, despre educație, au fost încântați să audă despre cât de multe personalități din cultura românească au locuit la Veneția și cât de frumos descriu Veneția, am vorbit despre Vasile Alecsandri, despre Nicolae Iorga, Mircea Eliade. Iar când am ajuns în fața Teatrului La Fenice am amintit de prezența românească pe marile scene ale liricii mondiale”, spune Argentina.  

Mamele care nu sunt românce au învățat câteva cuvinte românești

Uneori, după ce îi duce pe copii la școală, merge câteva minute la cafeneaua din cartier cu mămicile altor copii: „Majoritatea sunt românce și foarte des vorbim în limba noastră maternă,  atât de des încât și mamele care nu sunt românce au învățat câteva cuvinte românești”.

Adevărul e ca se bucură enorm de câte ori are ocazia să fie ghid pentru români: „Peste câteva zile o să am iar bucuria să ghidez în limba română: de data aceasta o să fie un tur cu români care locuiesc, ca și mine , în regiunea Veneto și doresc să viziteze Veneția cu un ghid român. La prânz o să mergem să mâncam într-un restaurant venețian foarte apreciat în care lucrează o prietenă româncă”.

Ce va face de 1 Decembrie? „O să le povestesc copiilor mei despre această zi, o să gătesc românește  –  o ciorbiță și chiftele de fasole pentru băiețelul meu căruia nu-i plac ciorbele și o tartă  pe care copiii o să o decoreze cu bomboane roșii, galbene și albastre – și o să încerc să vorbesc cât mai mult românește!”. Ține să amintească momentele care i-au adus cea mai mare bucurie în aceste zile și au făcut-o să se simtă mai aproape de țară: „A fost evenimentul organizat  pe data de 25 noiembrie de către Consulatul României la Trieste și Institul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, un concert extraordinar al Cvartetului „ Romanian Youth Orchestra, care pe lângă Mozart, Vivaldi și Puccini  au interpretat și din Constantin Dimitrescu și Ciprian Porumbescu. Iar în Scuola Grande di San Giovanni Evangelista, un monument simbolic pentru Veneția, locul unde s-a reunit și Comisia de la Veneția, în prezența multor personalități din lumea culturală și politică venețiană, noi, românii am fost sărbătoriți în cel mai frumos mod posibil .Pentru mine a fost și ocazia să revăd numeroase persoane  și să cunosc alți români care, chiar și în afara țarii, au cunoscut succesul în lumea artelor, în politică sau în afaceri”.

Argentina Diaconu are o urare simplă de 1 Decembrie, dar ne asigură că e încărcată cu toată emoția și mândria ei de a fi româncă: „La mulți ani, România! La mulți ani românilor de pretutindeni, multă sănătate , multe realizări și numai  bucurii!”.