Exclusiv. Bătaie de joc la adresa legumicultorilor: Cum au pierdut banii din programul Tomata, Ciclul II

Producătorii de legume în spații protejate care mizau pe programul Tomata, Ciclul II de producție, sunt pur și simplu revoltați de situația în care se află, din cauza Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Una li s-a promis și alta se întâmplă, iar, din păcate, numeroși producători s-au trezit că au rămas pe dinafara programului, pierzând ajutorul de 1.000 euro.

Deși oficialii din minister au promis că perioada de înscriere în program se prelungește până la data 10 septembrie, după ce termenul initial expirase la 31 august, ministerul n-a mai făcut acest lucru. Urmarea: legumicutorii care au mizat pe termenul prelungit n-au mai apucat să se înscrie în program în termenul legal, rămânând fără suma de 1.000 de euro/1.000 mp, care le-ar fi fost de mare ajutor în această perioadă.
Marea ciudățenie abia acum vine, însă: proiectul de HG publicat pe site-ul MADR a fost modificat, iar partea care viza prelungirea termenului de înscriere (între 3 și 10 septembrie) a fost ștearsă pur și simplu, în timp ce suplimentarea bugetului a fost menținută. Iar totul s-a făcut fără ca direcțiile agricole din țară să fie anunțate și implicit producătorii.

“Foarte mulți fermieri au mizat pe faptul că programul se va prelungi. Direcțiile agricole ne-au anunțat să ne ducem să ne înscriem după data de 5 septembrie, pentru că nu este nicio problemă, numai că între timp lucrurile s-au schimbat radical. N-am mai văzut ca un proiect de HG să fie în consultare publică și după aceea să nu mai apară pur și simplu. Este o adevărată bătaie de joc la adresa producătorilor, care n-au mai putut accesa programul“, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, care recunoaște că inclusiv el a rămas pe dinafară.

Păunel spune că numai în județul Olt sunt peste 100 de producători în această situație, iar cel mai probabil la nivel de țară numărul este cu mult mai mare.

Guvernul a aprobat, în data de 7 septembrie, suplimentarea fondurilor pentru Programul Tomata de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, ca urmare a cererilor cu mult mai numeroase decât se aștepta. Suma de 225.000.000 lei, alocată inițial pentru Ciclul I de producție, a fost majorată cu 40.283.000 lei pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăților către toți beneficiarii schemei de ajutor de minimis, anunța recent Ministerul Agriculturii. De partea cu prelungirea termenului de înscriere în program, nici pomeneală.

Proiectul de HG inițial

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole