Exclusiv. Campania de recoltat la grâu a început în sudul țării. Ce producție estimează fermierii

Campania de recoltat la grâu a debutat în sudul țării ceva mai devreme decât de obicei, din cauza lipsei precipitațiilor, ceea ce îi face pe fermieri să estimeze o producție mai mică chiar și cu 50% față de anul trecut.

“Am intrat la recoltat pe data de 16 iunie, cum nu s-a mai întâmplat niciodată la noi, din cauza secetei. Estimăm o producție de circa 5 tone/ha, mult mai mică față de anul trecut, când am obținut chiar și 10 to/ha pe unele parcele. Umiditatea este de 10,5-11%, iar greutatea hectolitrică este mai mică”, a declarat pentru Puterea Cornel Stroescu, un cunoscut fermier din județul Mehedinți.

El spune că în cazul fermierilor care nu aplică tehnologie, recolta ar putea să fie și mai mică, în jur de 2-2,5 tone/ha.

Și în Caraș-Severin se fac pregătiri pentru începerea campaniei de recoltat.

“Recoltarea grâului începe cu o săptămână mai devreme decât era de așteptat. Motivul este lipsa precipitațiilor”, anunțau în data de 15 iunie reprezentanții companiei daneze Agri Consortium Oravița, una dintre cele mai mari socități din această parte a țării.

În mod normal, recoltatul grâului începe undeva spre sfârșitul lunii iunie, dar din cauza secetei, termenul s-a devansat.

În acest an, România așteaptă o producție mai mică de grâu, după cum a anunțat ministrul Adrian Chesnoiu, dar suficientă pentru a asigura necesarul intern, precum și o cantitate disponibilă pentru export. În 2021, producția de grâu a fost de peste 11 milioane tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...